Přihlásit

Politici místo golfu vyrážejí lovit (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na hon si vyrazím vždy rád. I když letos jsem to zatím nezvládl," řekl Lidovým novinám šéf poslaneckého zemědělského výboru Ladislav Skopal z ČSSD.

Klika svatého Huberta
Právě o zemědělském výboru se v kuloárech říká, že je hlavním sídlem "myslivecké kliky". Na hony jezdí i další jeho členové. "Lovecký lístek mám už od roku 1993," popisuje Jaroslav Lobkowicz z TOP 09, do lesa ale chodí hlavně odpočívat, na zvěř nestřílí.
V bývalé sněmovně byl zarytým myslivcem kupříkladu moravskoslezský
hejtman Jaroslav Palas z ČSSD, občanskodemokratický poslanec Jaroslav Klein
či exministr zemědělství Jakub Šebesta. "Zda můžou hony do budoucna
nahradit schůzky prominentů na golfu? To nevím, ale až zase tolik nimrodů u nás
snad není," uvažuje Skopal.

Na pytláky tvrdě
Hlavní agendou poslanců - lovců je nyní snaha o prosazení novely, která by i drobnější pytláctví označovala za trestný čin. Tento návrh se sociální demokracie snažila prohlasovat už během funkčního období minulé sněmovny, ale neuspěla. "Spadlo to tenkrát pod stůl," vzpomíná Skopal. "Návrh jsem ale oprášil a v dohledné době ho určitě předložím znovu," dodává pro Lidové noviny.

Hranice, od které by bylo pytlačení trestným činem, by měla ze stávajících pěti tisíc korun klesnout na dva. Skopal také chce vypracovat ceníky chráněné zvěře, existují pouze tabulky pro zvěř běžnou. Policisté tak mají problém případně stanovit cenu pytlákem odloveného chráněného živočicha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.