Přihlásit

Nad kamzíky vítězí květiny. Zatím (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kamzíci v Jeseníkách jsou na vyhynutí. Ochranáři a ministerstvo životního prostředí si stojí za tím, že zvířata by měla jako nepůvodní druh z Jeseníků zmizet. Ačkoliv se zatím nepustili do jejich hromadného střílení, počet kamzíků už nyní postupně klesá.
Podle údajů ministerstva životního prostředí bylo v 80. a začátkem 90. let v Jeseníkách přes 650 kamzíků, nyní vykazují myslivecké statistiky zhruba 140 kusů zvířat.
Během několika týdnů by tak měla petičním výborům parlamentu přijít výzva s 25 tisíci podpisy, které se snaží kamzíky v Jeseníkách zachránit. "Petice běží už rok a čekáme na poslední asi pětistovku podpisů, než ji odešleme do sněmovny a Senátu," říká předseda občanského sdružení Jesenický kamzík Zdeněk Pavlíček.
Petice vznikla před rokem jako reakce na plán Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKO). Vedoucí oblasti Jan Halfar tehdy pro LN připustil, že v dlouhodobém plánu péče o krajinu se s kamzíky nepočítá a stav jesenické přírody by se měl vrátit před dobu císaře Františka Josefa I. Ten totiž v roce 1913 nechal kamzíky vysadit. Zvířata však podle vedení CHKO ničí vzácné druhy rostlin a navíc svými kopyty způsobují erozi půdy.
Myslivci a zastánci kamzíků se tak už rok dohadují s ochranáři, zda mají dostat přednost chráněné květiny, nebo v Evropě ohrožený kamzík. Myslivci navíc zpochybňují tvrzení ochránců, že by kamzík rostlinám a půdě škodil. Dokonce si nechali vypracovat několik studií.
Postoj ministerstva životního prostředí vůči kamzíkům se ale zatím nezměnil. "Stále platí, že z hlediska ochrany přírody je dlouhodobým cílem omezovat populace nepůvodních druhů, zejména těch, které ohrožují dochované přírodní hodnoty," odpověděl LN úřad.
Nic na tom zřejmě nezmění ani nový ministr Pavel Drobil. "Věřím, že vedení chráněné oblasti ví, co dělá, a nechám to proto na nich. Ale obecně mi přijdou diskuse, koho máme chránit a koho ne, absurdní," řekl LN ministr.
Úředníci už se loni bránili, že nechtějí kamzíky v Jeseníkách zcela vystřílet, ale pouze jejich stav omezit na únosnou mez. Současný počet, 140 horských koz, ovšem už ministerstvu nepřijde problematický, navíc za snižování stavu kamzíků v Jeseníkách mohou podle úředníků sami myslivci, kteří je loví. "Podle některých pozorování je faktický stav zřejmě ještě nižší než 140 kusů, a pokračující lov tak převyšuje reprodukční schopnosti místní populace," tvrdí ministerstvo.
Podle oficiálních statistik se v celém Česku ulovilo od dubna 2008 do března minulého roku 27 kamzíků, deset jich uhynulo. Kromě Jeseníků žijí kamzíci v Lužických horách. Podobných sporů, jako je existence kamzíků v Jeseníkách ovšem řeší ochránci s myslivci či rybáři víc. Většinou však bývají opačné -zatímco ochranáři bojují za práva vzácných zvířat na pobyt v české přírodě, druhé straně vadí. Největším nepřítelem rybářů tak jsou v posledních letech kormoráni, kteří drancují rybníky, ale nikdo je jako chráněné zvíře nemůže zastřelit. Výjimku k odstřelení stovky kormoránů dostali v srpnu jen rybáři na Karlovarsku. Podobně se mezi myslivci často objevuje názor, že do české přírody nepatří rys ostrovid. Zákonem silně chráněná šelma, za jejíž výskyt v Česku se bije řada ochránců, totiž může lovením srnek či jelenů myslivcům často konkurovat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.