Přihlásit

Ochráncem přírody se může stát každý (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V jeho řadách lze nalézt vynikající odborníky, vědce, profesionální i amatérské ochránce přírody, ale především lidi, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijí, a kteří jsou odhodláni pro jeho zlepšení přiložit ruku k dílu a obětovat i část svého drahocenného času. Podobné lidi sdružuje i jedna z poboček ČSOP se sídlem v Rokycanech, která svůj vznik datuje od roku 1982. V současné době se zaměřuje na čtyři základní obory činnosti - provoz záchranné stanice živočichů zaměřující se na odchyt, ošetření, léčbu a vypouštění zvířat zpět do přírody, ale i provádění záchranných transferů. Druhým stejně významným oborem je provoz akreditovaného ekocentra, které pro nejširší veřejnost organizuje zájezdy, vycházky, přednášky či další zajímavé akce určené všem věkovým kategoriím. Třetím oborem je zpracování odborných projektů ochrany biodiverzity, což v praxi znamená sledování vybraných živočišných druhů. Čtvrtým oborem je práce s dětmi a mládeží, přičemž hlavní náplní jsou schůzky v klubovně, víkendovky či přírodovědná soustředění o prázdninách. A právě pro nové zájemce mající vztah k přírodě je určena tato nabídka.
Nevíte co s Vaší ratolestí? Máme řešení. Český svaz ochránců přírody v Rokycanech nabízí všem dívkám i klukům nejen členství v organizaci, ale především nabídku docházky do přírodovědného oddílu - kroužku, který pracuje při rokycanské organizaci. Pozvolna začínáme, takže se můžete přijít podívat a to buď ve středu od 15.30 do 16.30 hodin nebo ve čtvrtek od 16.00 do 17.30 hodin, přičemž schůzky ve středu jsou určeny pro ty menší a ty ve čtvrtek pro ty větší, tj. cca od 10-ti let. Náplň a program schůzek bude velice pestrý a mnohostranný, přičemž hlavní důraz bude kladen na ochranu přírody, turistiku a nejrůznější sportovní vyžití. Přijďte se tedy nezávazně podívat do našich prostor a teprve poté se rozhodněte, kde bude Vaše ratolest trávit volné chvilky. Scházíme se na adrese: ZO ČSOP Rokycany, Švermova 748/II, 337 01 Rokycany a bližší informace lze obdržet na tel. 603 239 922.
V letošním roce v rámci rozšiřování práce s dětmi a mládeží nabízíme, bude-li zájem, i otevření úzce specializovaných kroužků pro zájemce o sokolnictví a myslivost. Představa je taková, že oba dva kroužky by se věnovaly problematice těchto zájmových činností, kde by kromě teorie byl i dostatek praxe, např. v rámci sokolnického kroužku výcvik dravce či sovy, což je jistě zajímavé a netradiční. Přijďte se tedy i Vy nezávazně podívat.
Současně hledáme i další -starší potenciální zájemce o členství v ČSOP buď přímo v naší základní organizaci nebo samostatně přímo v Praze, kde zaplatíte členský příspěvek a stáváte se členem ČSOP. Je to další možnost jak podporovat ochranu přírody a nevázat se na členství v základní organizaci, která vyžaduje některé další činnosti a aktivity. Bližší informace rádi sdělíme či je najdete na
www.csop.cz . Lze zaslat i přihlášku, která rozšíří řady ochránců přírody, kteří nabízejí i celou řadu výhod. Mezi ty největší patří svazový časopis "Krása našeho domova" a projekt "Zelená karta, která umožňuje členům ČSOP čerpat různé slevy v hojně navštěvovaných objektech - např. hrady a zámky, zoologické a botanické zahrady, jeskyně, muzea či hvězdárny atd. .
Věříme, že Vás tato nabídka oslovila a brzy Vás uvítáme v našich řadách. Zájemců o pomoc zvířátkům i lidem není nikdy dost. Těšíme se na Váš zájem, i kdyby to měla být jen nezávislá informace. Pokud však nechcete být organizováni, neznamená to, že byste se námi pořádaných akcí nemohli zúčastnit. Klidně přijďte. I Vás rádi uvidíme. Bližší informace získáte i na telefonech 371 722 686 nebo 603 239 922 či na našich webových stránkách s adresou www.csop.erc.cz . Zde najdete i plánované akce, kterých se můžete zúčastnit.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.