Přihlásit

Každý myslivecký zážitek má svoji cenu (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Vojta: Pane Staňku, jaké největší zvíře jste zatím ulovil?
Jan Staněk: Co se týče váhy, je to nejspíš antilopa kudu velký. V České republice je to jelen.

* Tomáš: Jak si vysvětlujete, že myslivci se při lovu sami chovají jako zvěř a pálí po všem co se hne?
JS: Pravděpodobně vycházíte z nějaké osobní zkušenosti, ale mohu vás ujistit, že to je případ spíše mimořádný. Pakliže jste něco takového zjistil, oznamte to na příslušný orgán státní správy, do jehož kompetence to náleží. Nestavte se k problému alibisticky.

* Alešek: Jaký byl váš nejsilnější zážitek coby myslivce?
JS: Každý myslivecký zážitek má pro mě svoji cenu a nelze jednoznačně hodnotit, který je pro mě nejsilnější. Vesměs je to ten, který právě prožíváte.

* Shooter: Kolik zbraní vlastníte?
JS:Mám jich celkem deset.

* Jan Pavel: Jestli se pane Staňku ještě nebojíte, co se s vámi stane v příštím životě, pak se bojte, jestli jste usmrtil z kratochvíle nějakého živého tvora. Boží mlýny melou pomalu. Znáte to, že?
JS: Každý živočich v průběhu svého života usmrtil jiného živočicha. Domnívám se, že by boží mlýny byly lépe využity, kdyby se zaměřily na jiné lotry. Asi by nám všem bylo lépe. Mimochodem: jíte maso?

* Roman, Sázava: Kolik máte dětí? A vedete je také k lásce k přírodě a myslivosti, jako to dělal váš otec, když jste byl ještě malý Jan?
JS: Mám dceru, kterou jsem vodil do přírody a strávila se mnou mnoho hodin na posedech i s mým otcem. Vystudovala lesnickou vysokou školu, obor Ekologie a krajinné inženýrství. Určitě vztah k přírodě má, už jenom z toho důvodu, že jsme vždycky měli doma nějakého čtyřnohého přítele.

***
Jan Staněk se narodil 8. listopadu 1951 v Praze. Vystudoval České vysoké učení technické, obor konstrukčně dopravní stavby. Této profesi se věnuje celý život. Ovšem jeho největší láskou a koníčkem je myslivost. K té ho přivedl jeho otec. Už jako malý chlapec byl veden k lásce k přírodě a tomu zůstalo. Stále se cítí lépe na vesnici než někde v ulicích města. Od osmnácti let je držitelem loveckého lístku a třináct let působí jako předseda OMS Benešov.

Redakčně kráceno, všechny otázky a odpovědi najdete na:
www.benesovsky.denik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.