Přihlásit

Na Opavsku žijí prý i losi (Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také jeden z největších evropských savců s mohutnými plochými parohy, jehož samec váží až půl tuny, se pro nás stal spíše symbolem severských zemí, a kromě zoologických zahrad jeho až metr a půl široké paroží můžeme obdivovat jen ve sbírkách zámeckých trofejí.
Ale vidět živého losa na Opavsku, ale i na Krnovsku či Bruntálsku, vlastně není až tak výjimečné. Mnozí z nás si jistě vzpomenou na rok 1977, kdy vlak na kolejích u Jilešovic srazil a zabil losí samici. Ta se později, samozřejmě už odborně preparovaná, stala exponátem Slezského zemského muzea. Losi byli na Opavsku pozorováni už od šedesátých let. Okresní myslivecký spolek eviduje oznámení o výskytu losa např. v Jakartovicích, Bolaticích nebo v roce 1983 v Opavě-Palhanci, kde znovu uhynulo losí mládě pod koly vlaku. Mezi čerstvější zprávy jistě patří informace z roku 2005, kdy údajně zavítal jeden exemplář tohoto zvířete přímo do Opavy. Potvrzené fotografií to ale prý není.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.