Přihlásit

Mistrovstvi Šumavy - soutěž mladých ohařů

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý okresní myslivecký spolek z Jihočeského kraje a Pelhřimova zastupují dva vůdci se svým svěřencem, kteří obstáli s nejlepším výsledkem na podzimních zkouškách ohařů ve svém okrese. Jde o soutěž družstev i jednotlivců. V roce 2009 družstvo OMS Strakonice v této soutěži zvítězilo a i v jednotlivcích získal vůdce OMS Strakonice první místo.
Meziokresní soutěž dvoučlenných družstev ohařů Jihočeského kraje byla založena kynologickými nadšenci v roce 1961 pod hlavičkou Krajského mysliveckého svazu v Českých Budějovicích.
Myšlenkou celé krajské soutěže bylo v návaznosti na nově koncipovaný a dá se říci velmi pokrokový zkušební řád, schválený MZLVH dne 12. srpna 1960, uskutečnění povinného setkání všech rozhodčích a kynologických funkcionářů.
Důvodem byla snaha nahradit proškolení rozhodčích ve správném výkladu a v praxi sjednotit posuzování loveckých psů. Zárukou tohoto snažení byl i velmi zodpovědný výběr rozhodčích, určených k posuzování na prvém ročníku soutěže.
Byli vybráni nejzkušenější rozhodčí z jednotlivých okresů našeho kraje, aby právě oni položili správný základ pro posuzování ohaře dle již zmíněného nového zkušebního řádu. Za zmínku stojí i to, že korona přihlížejících prvému ročníku čítala na dvě stovky příznivců myslivecké kynologie.
Výsledky této ušlechtilé myšlenky se brzy dostavily a většina rozhodčích si osvojila nový zkušební řád. Postupem let se stala soutěž Mistrovství Šumavy dostaveníčkem přátel myslivecké kynologie, a to nejen z našeho regionu. Je zde možné z dosahovaných výsledků + jednotlivých ohařů posoudit úroveň výcviku a výkonu našich ohařů, setkat se s kamarády a navázat nová přátelství.
Zakladatelem a hlavním protagonistou tohoto klání byl významný jihočeský kynolog Antonín Pražák rodák ze Záboří u Blatné, který do soutěže vnesl její hlavní myšlenku. K poctě tohoto vysoce aktivního kynologa byl rozšířen název původního Mistrovství Šumavy na současný Mistrovství Šumavy - soutěž Antonína Pražáka.
Soutěž bude zahájena 2. října v 8 hodin na nádvoří strakonického hradu. Už od 7.30 tam bude hrát příchozím mladá dudácká kapela. Jednotlivé disciplíny zkoušek budou probíhat v honitbách mysliveckých sdružení Radošovice, Sousedovice a Drachkov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.