Přihlásit

Střílel na zloděje, soud ho potrestal šesti lety vězení (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka

Vzít zákon do vlastních rukou se nevyplatilo dvaapadesátiletému Karlu Baštovi z Ivančic na Brněnsku. Bránil svůj majetek se zbraní v ruce. Dvakrát vystřelil svou brokovnicí po zlodějích v autě, kteří ho už poněkolikáté chtěli oloupit. Vrchní soud v Olomouci ho za to dnes poslal na 6 let do vězení.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka

12. března 2009. Kolem šesté hodiny ráno zaznamenalo čidlo v této výkupně surovin v Ivančicích na Brněnsku pohyb. Na místo ihned vyjel její majitel Karel Bašta, myslivec, který se právě chystal na čekanou. Zloděje proto nachytal se zbraní v ruce a dvakrát vystřelil po autě, ve kterém unikali.

Petr ANGYALOSSY, tiskový mluvčí Vrchního soudu v Olomouci

S ohledem na to, že auto odjíždělo, když na něj střílel, musel vědět, že v tom autě se nachází osoby. A s ohledem na to, že se jedná o myslivce, který zná jaksi charakteristiku své zbraně, musel být srozuměn s tím, že vevnitř sedící osoby může zasáhnout.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka

Jeden z lupičů vyvázl bez zranění, tehdy třiadvacetiletý chlapec skončil s prostřelenou nohou. Nejhůře dopadla stejně stará kamarádka obou výtečníků. Odražená střela ji zasáhla do obličeje a dnes téměř nevidí. Obžalovaný se ale brání, nechtěl nikomu ublížit a podle něj jednal v afektu. Nebylo to totiž poprvé, co se k němu do kovošrotu někdo vloupal. Za 15 let se jednalo o desítky neobjasněných případů.

Karel BAŠTA

To se nemělo stát, to jako prostě je to osud, je to nešťastná náhoda, ale nikdo jim to nechtěl udělat. Říkám, kdyby tam mě nechodili soustavně vykrádat, tak se to nestalo.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka

Vrchní soud neřešil případ poprvé. Loni v únoru přiřkl Baštovi pouze tříletou podmínku. Nejvyšší soud ale poté vyhověl obžalobě a případ do Olomouce vrátil. Soudce nakonec rozhodl o trestu nižším, než je při obvinění z pokusu o vraždu obvyklé - 6 let.

osoba

 

To fakt nahrává zlodějům a takovým.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka

Trestu neunikli ani výtečníci, kteří u Karla Bašty kradli. Martin Severa vyvázl s 12 tisíci pokuty, Luboše Procházku, mladíka s bohatým trestním rejstříkem, potrestal soud přísněji. Už v prosinci 2009 dostal 18 měsíců. Karel Bašta se se svým právníkem už na místě dohodl, že využijí své zákonné možnosti a podají dovolání k Nejvyššímu soudu. Monika Bezuchová, Česká televize, Olomouc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.