Přihlásit

Hony budou letos vzácné (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Myslivci jsou zklamaní. Hony budou letos na podzim vzácné. Třeba bažantů se vylíhlo rekordně málo. Počasí jim nepřálo. A málo je také zajíců nebo vysoké zvěře. Někde je střílet nebudou vůbec.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka

Střílení z pušek se bude letos asi z českých lesů ozývat podstatně méně než v minulých letech. Na vině je počasí, kvůli kterému se nemohli například bažantí mláďata vůbec vylíhnout. V některých honitbách tak myslivci přišli o čtvrtinu, ale i o polovinu bažantů.

František SLEŽEK, předseda Mysliveckého sdružení Litovel

Kdy hnízdili a měli prostě se líhnout mladý kuřátka, tak bohužel příroda jim to nedovolila.

Otto HAMPL, myslivecký hospodář

Projevuje se to na nemocnosti těch bažantů. My jsme v jedné lokalitě přišli o všechny bažanty. V důsledku /nesrozumitelné/ že nám uhynulo 2500 bažantů během 10 dnů. To byl následek toho extrémního počasí.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka

Navíc zvířata, která neuhynula kvůli špatnému počasí, ulovili pytláci nebo dravci. Někde tak dokonce hrozí, že se žádné hony ani letos neuskuteční.

Vojtěch GRÉZL, předseda Okresního mysliveckého spolku Olomouc

Myslivce vyzýváme, aby zbytečně nelovili, aby zvěř šetřili, když jsou tak malé stavy těch bažantů, aby se v žádným případě nelovily slepice. Třeba ani podle zákona nesmí lovit. A bylo by i co nejméně i bažantích kohoutů. Takže je jich opravdu minimum.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka

Kvůli špatnému počasí na přelomu května a června ve velkém umírali také zajíci a srnčí zvěř. Skutečné ztráty budou moci ale myslivci odhadnout až v listopadu. Zuzana Glacová, televize Prima.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.