Přihlásit

Na Vysočině se v poslední době rozšířil svrab u lišek (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvířata na Vysočině ohrožuje svrab lišek. Jde o vážnou nemoc, která způsobuje řídnutí srsti, celkové oslabení organismu a může dokonce způsobit hluchotu, oslepnutí a smrt.

Svrab je přenosný kontaktem, proto veterináři doporučují lidem a hlavně myslivcům, aby si hlídali zdravotní stav svých psů. K jejich nakažení totiž stačí, když projdou místem, kde předtím pobývalo nemocné zvíře. „Myslivci poukazují na to, že značná část lišek je postižena svrabem, a že se jich štítí,” uvedl ředitel Krajské veterinární správy v Jihlavě Jiří Šulc. Přímý kontakt s nakaženou liškou zažil letos na Vysočině několikrát po sobě jihlavský myslivec Radek Sláma. „Pár takových kusů jsem střelil,” přiznal. Na nemocnou lišku podle něj není příjemný pohled, protože je bez srsti a má na sobě bolavé strupy. Navíc zapáchá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.