Přihlásit

Není myslivost jako myslivost (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na sudoměřském mysliveckém odpoledni mi tak trochu zatrnulo, když jeden z členů trubačů lesnické školy ve Šluknově během jednotlivých trubačských kusů poznamenal, že lidé vnímají díky médiím myslivce jen negativně. Nedalo mi to, a hned jak jsem přišla do práce, vygooglovala jsem si pár článků ze všech internetových médií. Pár titulků na ukázku: Bývalý myslivec napadl štěňata loveckých psů i televizní štáb, nebo Policie hledá Aničku, myslivci tam střílí divočáka, a nakonec Myslivec mířil na lišku, ale do břicha trefil kolegu.

No, tak něco na tom mediálním obrazu myslivců bude. Je pravda, že články o tom, že se jim něco povedlo se hledaly daleko hůř. K pobavení předkládám i jeden článek ironicky omlouvající zakázané pití alkoholu před a během lovu. „Snad každý trouba pochopí, že lovec, vystaven nevlídnému počasí (chladu, dešti, marastu) potřebuje zahřát a to nejen pohybem, ale i vnitřně. Bývávalo. Dnes stateční mužové lovci jsou nuceni před začátkem lovu potupně dýchat do testerů kvůli alkoholu, jestli nepožili. Vždyť alkohol k myslivci patří jako ryba k vodě. Zdůvodnění, že alkohol zapřičiňuje mezi myslivci úrazy neobstojí, k těm dochází tak jako tak a postižení si za to stejně mohou sami, nakonec dobře jim tak, neměli tam co dělat, co lezli lovci do rány. Věřme, že úřady nakonec zase přijdou k rozumu a vrátí se staré krásné zlaté časy, kdy alkohol byl nezbytnou součástí lovu”.

Všechno tohle jsem přečetla, a po všech těch hrůzách jsem si vybavila jediného myslivce, kterého jsem dobře znala. Vzpomněla jsem si, jakou úctu měl ke zvířatům, ke stromům, ke každé větvičce, která tvořila část jeho lesa. A taky jsem si vybavila jeho syna, kterého s láskou učil všechno, co uměl sám. Pro ně znamenala myslivost, především velkou lásku - lásku k přírodě. Jistě, také chodili na hony, to je součást myslivosti.

Když jsem viděla lesníky v Sudoměři, připomínali mi spíš toho „mého” myslivce, než ty z novinových titulků. Jenže, v každém spolku se najdou lidé, kteří porušují pravidla, a nechovají se tak jak by měli. Přeju všem od svatého Huberta, aby takových mezi nimi bylo co nejméně!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.