Přihlásit

Lukovští trubači hráli v Lukově u Zlína (Znojemsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavel Kryštof Novák

"Myslivost v dřívějších dobách byla vždy úzce spjata s životem církve, s vírou. Proto považuji za dobré se k těmto tradicím vracet," řekl hlavní organizátor Hubertské mše, která byla v sobotu 2. října vyvrcholením 7. ročníku Mezinárodních barvářských zkoušek honičů v Lukově u Znojma. Před zaplněným kostelem svatého Jiljí přednesli skladbu Pavla Vacka a Josefa Selementa Lukovští trubači z Lukova u Moravských Budějovic.

Jejich Hubertská mše byla nejen excelentně zatroubena, ale zážitek z hudby byl zvýrazněn i účastí komorní části Smíšeného pěveckého sboru Vysočina pod vedením Radovana Opršala. Hrál tedy Lukov Lukovu. Soubor Lukovských trubačů vznikl před třemi lety. Na lesnice v něm hrají Stanislav Švoma, Věra Plačková, Antonín Dohnal, na trubky Pavel Pelant, Miroslav Sobotka a Vladimír Kundrát, na pozoun Radko Čermák. Ten nám prozradil, že troubenou mši nacvičovali dva měsíce. "To je náš pan učitel," prozradil vedoucí souboru Stanislav Švoma. "Mimo provedení Hubertské mše troubíme na celé řadě mysliveckých akcí - honech, výstavách, plesech, posledních lečích i zkouškách psů. Hrajeme také pro veřejnost na vernisážích, obecních oslavách, v adventu, při štědrovečerním troubení v Lukově," dodává Stanislav Švoma.

A jak se dostali Lukovští trubači do Lukova u Znojma? "Na prvním ročníku zkoušek psů zde troubil jeden z nich, Pavel Pelant," vysvětluje Luděk Skácel. "Slovo dalo slovo a po té, co vznikl soubor trubačů, pozvali jsme je k nám. Myslím, že Hubertská mše, celebrovaná P. Jindřichem Čoupkem, na níž bylo i mnoho lidí běžně do kostela nechodících, se moc líbila a sklidila skutečně oprávněný úspěch. Hudba povznáší, a tak i já cítím po této hudební produkci nesmírnou radost. Všechny starosti a těžkosti, které s sebou organizace zkoušek přináší, ze mne spadly, mše byla pro mě velkou odměnou za vynaloženou práci," vyznal se Luděk Skácel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.