Přihlásit

Na trubky zahrají svatému Hubertovi (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Víkend na Blanensku připomene svátek patrona myslivců. Svatohubertskými slavnostmi v Boskovicích i mší ve Křtinách.

Svatého Huberta, patrona myslivců, lovců, střelců, lesních dělníků, řezníků i slévačů a ochránce proti psímu kousnutí, vzteklině, hadímu uštknutí, proti strachu před vodou, si připomenou o víkendu také lidé na Blanensku. První ročník Svatohubertských slavností se koná v sobotu v Boskovicích, na Svatohubertskou mši zvou v neděli v půl jedenácté dopoledne do chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách. Už tradičně při ní v zelení vyzdobeném kostele zahrají trubači Školního lesního podniku a zazpívá pěvecký sbor Kantila Křtiny.
Svátek patrona myslivců, svatého Huberta, uctí v sobotu také v Boskovicích. První ročník Svatohubertských slavností tam od jedné hodiny odpolední v areálu zámku pořádá hraběcí rodina MensdorffPouilly společně se správou boskovického zámku.

"Svatohubertskými slavnostmi chceme lidem přiblížit práci myslivců. V mysliveckémduchu se bude ubírat celé sobotní odpoledne. V půl druhé je slavnostně zahájí sám pan hrabě a zahrají myslivečtí trubači, ve dvě hodiny pak lidi čeká ukázka sokolnické show skupiny Vancoš," uvedla Blanka Pacolová ze Správy zámku v Boskovicích.

Myslivečtí trubači budou návštěvníkům slavností vyhrávat v sobotním odpoledni ještě několikrát. Ve tři hodiny vystoupí na nádvoří trubači z Mendelovy univerzity a v půl šesté trubači celou akci zakončí. Na slavnostech si lidé prohlédnou také výstavu loveckých trofejí nebo ochutnají na nádvoří speciality ze zvěřiny. Vstup na akci je zdarma a při ní si můžou zájemci prohlédnout boskovický zámek za zvýhodněné vstupné třicet korun.
Na patrona myslivců můžou lidé vzpomenout také při večerním dobrodružném pochodu podzimním lesem. Ten už potřicáté pořádá v Blansku Klub českých turistů. Sraz je v sobotu v půl páté odpoledne ve vestibulu Základní školy Dvorská. Lidé mají na pochod vyrazit s baterkou, děti pouze v doprovodu rodičů a všichni na vlastní zodpovědnost. Čeká je totiž i návštěva perníkové chaloupky u baby jagy a další překvapení.
Pohádkovou atmosféru můžou lidé zažít i v neděli. Na děti ve tři hodiny odpoledne v Zámeckém skleníku v Boskovicích čeká další z cyklu pohádek. "Tentokrát to bude pohádka o tom, jak Krakonoš pekařku Jířu napravil, v podání divadelní společnosti Mario z Prahy," zve Taťána Reiblová z Kulturních zařízení města Boskovice.

Víkend můžou poeticky začít také dospělí. Na druhý z cyklu koncertů Hudba na blanenském zámku zve dnes v sedm hodin večer Muzeum v Blansku. "V prostorách zámeckého hudebního salonu vystoupí soubor dechových nástrojů Gymnázia Jana Nerudy v Praze, Collegium instrumentalis. Pro svůj blanenský koncert si připravili mladí interpreti program sestavený ze skladeb Gounoda, Mozarta, Rimského-Korsakova, Granados Andalusy a Beethovena," uvedla ředitelka muzea Eva Nečasová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.