Přihlásit

Ispektorát zbraní se stěhuje do Kolína, střelci se bouří (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Znamená to pro nás obrovské komplikace, dva dny dovolené pryč a může dojít i k neštěstí," varují také myslivci. "Policie šetří peníze a stovky lidí jsou toho obětí. Je to špatný krok, který situaci jen zhorší," shodují se myslivci, sportovní střelci a další držitelé zbraní.

Je to reakce na zprávu, o které se šuškalo už dlouho a kterou policie odtajnila ve čtvrtek. Inspektoráty zbraní se v kraji slučují, vznikne pouze šest kontaktních míst. Pro držitele zbraní z Nymburska to znamená, že kvůli veškeré agendě budou jezdit do Kolína. Zprávu potvrdila policejní mluvčí Petra Potočná. "Oddělení správního řízení bude od nového roku pro držitele zbraní na Nymbursku sídlit v Kolíně. Tam by měli vyřizovat veškerou agendu včetně získání zbrojního průkazu a dalších věcí," řekla Potočná.
Řešení s přesunem do Kolína je už samo o sobě výsledkem tlaku držitelů zbraní, mezi které se myšlenka rušení okresních inspektorátů dostala už před několika týdny. Původně totiž existovala varianta, že vznikne pouze centrální inspektorát v Praze. A představa putujících myslivců s několika zbraněmi v pražském metru vyděsila skutečně řadu lidí.

Ani "měkčí" varianta s přesunem do Kolína se však většině těch, kterých se to týká, nezamlouvá. Třeba myslivci Antonínu Nováčkovi z Přerova nad Labem.
"Pan ministr John přehodil takovým rozhodnutím zodpovědnost na lidi, kteří mají zbraně. Policistů sice ubyde a ušetří, ale ostatní to budou mít komplikovanější, vyplýtvají mnohem více času ježděním a nakonec i ty cesty zaplatí ze své kapsy, takže se jim to prodraží," přemýšlí Nováček. Sám říká, že si na zařizování do Kolína bude muset vzít dovolenou.
Jeho slova potvrzuje i Marie Seidlová z odboru životního prostředí nymburské radnice. "Nymburk je natolik velké město a dotýká se to tolika lidí, že by zasloužil zachování inspektorátu v tomto městě. Pro řadu zejména starších lidí bude cestování do Kolína průšvih. Řada lidí si kvůli tomu bude muset vybrat nejméně dva dny dovolené," říká Seidlová.
Myslivec Nováček upozorňuje na ještě jedno riziko. "Představte si, že v Kolíně budou žadatelé ze tří okresů, protože kromě Nymburka pod Kolín nově spadá také Kutná Hora. Policistů bude kvůli šetření méně a budou se tam logicky tvořit kolony. Lidi budou nervózní a budou mít u sebe zbraně. Ani bych se nedivil, kdyby v nějaké takové sutiaci došlo k neštěstí," bojí se nejhoršího zkušený myslivec.
Do třetice si na reorganizaci inspektorátu zbraní stěžují také sportovní střelci. "Nemohu se ubránit pocitu, že tato akce má cíl spíše odradit případné zájemce o koupi zbraně. Proč nepředá policie celou registrační agendu městským úřadům jako je třeba registrace vozidel ?!? V Německu (a tam je sakra pořádek) registruje zbraně naprosto běžně civilní úřad a jde to. Takto chce tedy naše policie "pomáhat" lidem?" zlobí se jeden ze sportovních střelců v internetové diskuzi.
S policejními přesuny nesouhlasí ani jeden z nejúspěšnějších sportovních střelců poslední doby na Nymbursku Pavel Kovář. "Zabere to hodně času a spoustu lidí to znechutí. Ačkoliv je varianta s Kolínem určitě lepší, než ta jezdit do Prahy, je to pořád krok proti střelcům," myslí si Kovář.

A co na to samotní policisté, kterých se to v Nymburce týká? "Je to nepříjemné, ale určitě je to lepší varianta, než ta centrální s Prahou, o které se uvažovalo ještě před pár týdny. Co ale také není známo, žemys touto změnou přijdeme o část peněz, kterénám vezmou na pohyblivých složkách platu. Je to v řádu tisíců korun," říká Frantiěšek Veselý z nymburského inspektorátu zbraní a střeliva.
Navíc podle jeho slov zatím není úplně jisté, jestli budou služby na nymburském oddělení poskytovat do konce roku, nebo jen do konce listopadu. "To se dozvíme až za pár dnů od nadřízených," doplnil Veselý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.