Přihlásit

Myslivci na Plzeňsku jsou na honech střízliví (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Namátkové kontroly provádějí policisté každý týden. Zatím se však nesetkali s žádným nimrodem, který by porušoval pravidla

Kontrola alkoholu, loveckých povolení, zbrojních průkazů, zbraní a dalších náležitostí. Tak vypadají v posledních letech myslivecké hony na Plzeňsku.
"Namátkové kontroly provádíme každý týden. Mimo alkohol kontrolujeme také, zda myslivci správně přepravují své zbraně nebo jestli zvěř neloví nedovolenými způsoby," říká mluvčí policie České republiky Josef Aubrecht.
Podle něj letos nezjistili policisté ze strany myslivců žádné nedostatky. "Ani v minulých letech jsme nenarazili na žádný problém. Myslivci byli vždy střízliví, měli všechna potřebná povolení a doklady. Letos se zatím ani neodehrála žádná nehoda," doplnil Aubrecht.
Jinak tomu ale bylo minulý rok. Při honu totiž na jihu Plzeňska nešťastnou náhodou zemřel jeden z účastníků akce. "Nešťastná událost se odehrála na Přešticku. Ani tehdy však nebyla porušena žádná bezpečnostní pravidla a všichni myslivci byli střízliví," dodal Aubrecht.

Jak kontroly na honech probíhají, popsal Deníku také předseda Mysliveckého sdružení v Mladoticích Stanislav Soukup. "Před začátkem každého honu musí všechny zkontrolovat nejprve jeho vedoucí. Ten musí prohlédnout lovecký lístek, zbrojní průkaz a pojištění. Pak dotyčného teprve zapíše do seznamu. Když pak přijde policie nebo jakýkoli jiný kontrolní orgán, tak první, co chtějí vidět, je seznam," vysvětluje Soukup.
Předseda dodává, že kontroly jsou tak časté, že se ani nikdo neodváží napít alkoholu.
"Snaha každého vedoucího honu je, aby to v pořádku měl. Každá taková akce se totiž hlásí, a návštěva policistů je tak hodně pravděpodobná," pokračuje Soukup.
Myslivecký spolek v Mladoticích se může s výsledky kontrol chlubit. "Nikdy se nám nestalo, že by byl s nějakým hostem honu problém," doplnil Soukup.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.