Přihlásit

Zvěře je málo. Lovci ruší hony (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mizerné jarní počasí zdecimovalo stavy bažantů a zajíců v polních honitbách. Naopak divočáci jsou všude na Vyškovsku silně přemnožení.

Brokovnice nechte doma a do honitby běžte spíš s pořádnou várkou jadrného krmiva. Tak zní důrazné doporučení odborníků myslivcům z Vyškovska. Už nyní je totiž jasné, že stavy polní zvěře jsou katastrofální.
"Myslivci ruší dva hony v Bošovicích, jeden v Nížkovicích, zatím jeden v Hostěrádkách-Rešově a jeden pravděpodobně také v Němčanech. Je to zlé," shrnul úředník odpovědný za lesní hospodářství a myslivost na odboru životního prostředí Městského úřadu ve Slavkově u Brna Zdeněk Mařík.
Hlavní příčinou tohoto stavu je podle něj extrémně deštivé počasí na jaře, které mělo právě na Slavkovsku na svědomí rozsáhlé záplavy. Kvůli dešťům umírala mláďata na podchlazení a špatnou výživu. Třeba kuřátka bažantů potřebují pro svůj zdárný vývoj nezbytně hmyz. K této důležité potravě se vůbec nemohla dostat. Nevydařily se ani druhé snůšky vajec na konci července.
Pokud je mizerná situace v tradičně nejbohatších honitbách na Slavkovsku, nemůže to být podle pracovníka odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově Pavla Smejkala na Vyškovsku lepší. "Signály od myslivců jsou velice špatné. Stavy zvěře budou horší asi o třetinu oproti loňsku," nastínil Smejkal.
Jeho slova potvrzují třeba zkušenosti hospodáře vyškovského mysliveckého sdružení Bohumila Vernera. "Stavy polní zvěře jsou podstatně nižší než v loňském roce. Nejhůř utrpěli bažanti. Předminulou sobotu jsme uspořádali hon v okolí Marchanic. Výsledky byly ještě podstatně horší, než jsem původně předpokládal," podělil se o zkušenost Verner.
Co mají za takové situace myslivci dělat? "Každý uživatel honitby by měl zodpovědně zvážit, jestli by nebylo dobré redukovat plány odstřelů. Zvěř není, je ji potřeba šetřit, opatrovat a krmit," důrazně poradil Mařík.
Letošní nevyzpytatelné počasí podstatně lépe přečkala lesní zvěř. Myslivci z Vyškovska nezaznamenali výrazné ztráty vysoké zvěře a už vůbec ne divočáků.
Černá zvěř je ve většině honiteb přemnožená. To dělá vrásky zemědělcům, protože škodí hlavně na obilovinách a kukuřici. Stěžují si především farmáři hospodařící v okolí vojenských lesů na Drahanské vrchovině. Také mnozí myslivci nevidí divoké vepře v revíru rádi. Jakožto všežravci nepohrdnou mláďaty a ještě tak přispívají k decimování polní zvěře.
Lesníkům divoká prasata nevadí, pro změnu si ale stěžují na přemnožené stavy vysoké zvěře. Podle nich za to můžou myslivci, kteří jeleny a srnčí málo loví.
Každopádně nimrodi, kteří hospodaří v lesích, jsou na tom mnohem lépe než jejich kolegové lovící v polních honitbách. "V neděli jsme měli natláčky na divočáky, slovili jsme čtyři divoká prasata a dvě laně, asi pět divočáků uniklo," popsal třeba Marek Slanina z mysliveckého sdružení Nevoják hospodařícího ve Ždánickém lese.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.