Přihlásit

Sokola za čtvrt milionu ubil holubář lopatkou (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třiasedmdesátiletému holubáři z Brna hrozí stíhání za to, že zabil sokola stěhovavého patřícího rakouskému majiteli.
Sokola usmrtil železnou lopatkou poté, co pták vletěl do jeho holubníku a začal mu likvidovat chov.
Holubář způsobil rakouskému chovateli dravců čtvrtmilionovou škodu.
Až když holubář sokola zneškodnil, zjistil, že se jedná o cvičeného dravce.
"Na těle měl připevněny vysílačky a čip, nechyběl ani kožený pásek s obvyklou rolničkou. V tu dobu už si důchodce uvědomil, že udělal chybu a pokusil se zamést stopy," popsal mluvčí policie Pavel Šváb.
Vysílačku proto zničil a odřízl i kožený pásek. Mrtvý pták pak putoval do pytle se zrním. "To už ale na místo dorazil majitel sokola, který byl spolu s několika dalšími kolegy na odchytu bažantů," popsal Šváb.
Místo, kam holubář dravce ukryl, našel Rakušan lehce. Sokol měl totiž na těle ještě jeden funkční vysílač, který holubář neodstranil. Muži už v minulosti jiní dravci způsobili v holubníku nemalé škody, i proto při spatření sokola neváhal a vyrazil na něj s lopatkou. "Senior se bude zodpovídat z trestného činu poškození cizí věci. Majitel dravce z Rakouska vyčíslil způsobenou škodu na 240 tisíc korun," uvedl Šváb.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.