Přihlásit

Nejen havířovští myslivci ruší letos plánované hony (infoportaly.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu ráno vyrazili havířovští myslivci na svůj první hon. Tak jako jejich kolegové z Karviné však zjistili, že bažantů a zajíců je v revírech jen velmi málo. Za vše může jarní deštivé počasí. Myslivecká sdružení dokonce ruší další plánované hony.

Srnčí zvěř, to je tak jediné, na co havířovští myslivci narazili hned v první leči v Dolních Datyních. Přitom měli políčeno zejména na bažanty a zajíce.

Václav Přeček, předseda Okr. Mysliveckého spolku Karviná: "Letošní rok je špatný na zvěř. Všichni víme, jaké bylo na jaře počasí. Všichni mladí bažanti a zajíci v květnu byli po povodních vyplaveni. Něco málo je z podnosek, z druhé líhně bažantů. Letos jsme tradičně čtyři hony, které jsme mívali, zredukovali na dva, a to ještě některé místa úplně mineme. Prakticky tam není pro co jít a není tam co lovit."

Myslivci se shodli, že tak špatný rok ještě nezažili. Přesto doufali, že se jim podaří ulovit kolem 20 bažantů a pěti zajíců.
Odhad byl nakonec opravdu takřka přesný.

Jiří Mokrý, hospodář havířovského mysliveckého sdružení: "Na dnešním honě jsme ulovili celkem 21 kohoutů, čtyři zajíce a dvě kachny divoké a jedno slabší srnče strhl lovecký pes. Tento hon hodnotím kladně a jsme spokojeni."

O spokojenosti nemohli mluvit myslivci z Karviné a okolí, kterým lovecká sezona začala minulý týden v revíru u stonavské hájenky.

Vlastimil Moravčík, předseda MS Karviná-Louky: "Je to bída, louky byly pod vodou kompletně. Jsou vytopená všechna hnízda. Bažanti, zajíce, je to bída."

I myslivecká sdružení v Karviné se rozhodla, že zvěř zachovají a některé hony zruší.

Viktor Topiarz, předseda MS Stonávka: "Před chvíli jsem mluvil s hospodářem, že uděláme ještě jeden hon, kde zjistíme, jak je to v jiných lokalitách vypadá a potom všechny následující hony zrušíme."

Letos tedy poprvé a zřejmě i naposledy skončilo na výřadu pět bažantích kohoutů a tři kachny. Políčeno na ně ovšem budou mít myslivci i nadále, ale už bez flinty.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.