Přihlásit

Čeští vědci stopují v Africe gorily (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tým českých přírodovědců se vydal do Kamerunu stopovat vzácné gorily nigerijské. Po krátké aklimatizaci skupina s nevládní kamerunskou organizací ERuDeF mapovala hranice území, kde by v budoucnu mohl vzniknout národní park. Gorily nigerijské jsou kriticky ohrožené, vědci o nich přitom ví jen málo. Ve volné přírodě se je ještě nepovedlo vyfotit či natočit.

Do Kamerunu se vydala doktorandka z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity Pavla Vymyslická a zoolog, dokumentarista a fotograf Tomáš Jůnek. V březnu se k nim přidá ještě bývalý ošetřovatel goril v pražské zoo Marek Ždánský.

Tým se v Africe zdrží půl roku. Za tu dobu chce prozkoumat populaci goril nigerijských, které jsou kriticky ohrožené. Projekt Diehli Initiative má za cíl stopovat jejich populaci a přispět k založení národního parku, který by ochránil území, na němž gorily žijí.

Oblast v Kamerunu není totiž dosud řádně prozkoumaná. Tamní ekosystémy jsou přitom výjimečné, mísí se zde živočichové ze západní a střední Afriky, spousta z nich je endemických, tedy nežijí nikde jinde na světě. Mezi ně patří právě gorila nigerijská, která se řadí mezi 25 nejohroženějších druhů primátů. Lesy na hranicích Kamerunu a Nigérie obývá asi 250 zvířat.     Stopování kriticky ohrožených goril a šimpanzů.

"Po týdenní aklimatizaci na úpatí Kamerunské hory v městě Buea a sestavení pracovního plánu pro následující tři měsíce jsme zamířili do vnitrozemí - oblasti pohoří Lebialem. Navrhovaná rezervace dostala jméno po jednom z nejvyšších vrcholů Tofala Hill Wildlife Sanctuary.

Její hranice jsou vytyčeny již dva roky, teprve nyní se ale podařilo zorganizovat expedici, při níž jsme ve dvou týmech obešli celé hranice," popsal z místa Tomáš Jůnek.   Ohrožená zvířata nejedí, ale chrání

Vědci spolu s pracovníky ministerstva lesnictví zkontrolovali rozlohu farem, které s lesy sousedí. "Lov a zakládání plantáží v lese je zde běžnou praxí, místní králové fonové jsou však podle osobních jednání překvapivě příznivě nakloněni ochraně těch zvířat, která jsou dnes tak vzácná, že se na seznamu bushmeatu  (masa z pralesních zvířat - pozn. redakce)  objevují zcela výjimečně," dodává Jůnek.

Pro nigerijské gorily, šimpanze i vzácné druhy ptáků to znamená, že budou chráněni nejen zákonem, ale i fakticky domorodci.

Před týdnem začal tým pátrat po populacích šimpanzů a goril v oblasti pralesů zvaných Fossimondi. "V extrémně náročných podmínkách strmých svahů hor dosahujících 2 tisíce metrů hledáme veškeré známky přítomnosti lidoopů, jako jsou hnízda, zbytky potravy, polámané větve, stopy, trus, srst," popisuje práci Jůnek.

Až budou mít v prosinci jasno, kde se zvířata nejpravděpodobněji vyskytují, začnou skupiny monitorovat pomocí fotopastí a přímého stopování.

"Zatím nejčerstvější nalezené stopy byly staré zhruba týden. Včera jsme ale obdrželi zprávu, že v banánovníkové plantáži jen pár kilometrů na sever od nás objevili dobrovolníci pouhý den staré gorilí hnízdo. Jsme blízko," uzavřel Jůnek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.