Přihlásit

V Meziříčí střílí kormorány (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zástupci Petrova cechu napočítali za den v Meziříčí patnáct set rybožravých ptáků

Valašsko
Lidé, kteří se procházejí kolem řeky ve Valašském Meziříčí, občas děsí střelba. Nic zvláštního se ale neděje. To jen lovci plaší nebo střílejí přemnožené kormorány. Krajský úřad udělil tamnímu rybářskému svazu výjimku. Počty chráněných ptáků mohou regulovat. Odstřel je povolen od 1. října do 25. března a má jasná pravidla. "Kormorány smí střílet jen lovci, kteří k tomu mají souhlas pověřených městských úřadů," popsal předseda meziříčského rybářského svazu Vojtěch Macháň.
Zástupci Petrova cechu musí vést záznamy o výskytu ptáků, evidovat místo a čas zastřelených kusů. Amusí upřednostnit plašení před zabíjením. Lov kormoránů má ale i další omezení. Myslivci mohou zastřelit jen každého sedmého ptáka z hejna. Z toho zároveň vyplývá, že nesmí střílet na hejno, ve kterém je opeřenců méně.
Rybářský svaz si dlouho stěžoval, že mu hladoví ptáci decimují rybí populaci a působí milionové škody. Celkem jich loni napočítali třicet sedm tisíc. Přičemž denně jich u Bečvy v Meziříčí viděli přes tisícovku. Každý z opeřenců každý den spotřebuje tři čtvrtě kila ryb. Stejné množství zabije nebo z raní bez užitku.
"Každoročně nám tak tito ptáci napáchají škodu za dva a půl milionu korun," přiblížil Macháň s tím, že kormoráni zabíjejí hejna ohrožených a také chráněných druhů ryb.
Přemnožení kormoránů je podle něj výsledkem jejich nesmyslného hájení. "Už odstřel patnácti procent z jejich počtu je pro nás velkým úspěchem," řekl Macháň. Aby se rybí populace dostala na původní stav, muselo by podle něj dojít k markantnímu snížení počtu těchto ptáků."Ato celoplošně, nejen v některých úsecích Bečvy," vysvětlil předseda meziříčských rybářů.
Ekologové nejsou s rybáři v rozporu s tím, že by nebylo potřeba stavy kormoránů regulovat. "Je jich tu skutečně více, než kolik příroda snese," řekl ornitolog Miroslav Dvorský. Tvrdí ale, že je jich v meziříčském revíru méně, než uvádějí rybáři.
"Jsou jich tady stovky, ale kdyby jich bylo přes tisíc, moc bych se divil. To naprosto odporuje našim číslům," vyjádřil se Dvorský.
Vsetínští rybáři kormorány nesčítají. "Už jich pár přiletělo, ale zatím je víceméně klid. Začnou se k nám stahovat, až zamrzne Bečva v Meziříčí," řekl hospodář vsetínského rybářského svazu Zdeněk Žáček. Vyčísleny nemá ani škody, které nenasytní ptáci na řece způsobí. "Nicméně, když jsme loni chytali pstruhy na Bečvě nedaleko Bystřičky, vytáhli jsme jich z vody jen pětadvacet, a to v místě, kde jich běžně nalovíme tři stovky," upozornil hospodář vsetínského rybářského svazu Zdeněk Žáček. Také zástupci Petrova cechu ze Vsetína proto chtějí stavy rybožravých ptáků regulovat. "Čekáme na vyjádření krajského úřadu," doplnil Žáček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.