Přihlásit

Myslivci okresu Třebíč hodnotili (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podobně jako v minulých letech, tak i letos se konala hodnotící schůze Okresního mysliveckého spolku, člena ČMMJ Třebíč, a to v pátek 20. listopadu v kulturním domě spolku na Bažantnici. Myslivci zde ale nehodnotili myslivecký rok, nýbrž činnosti jednotlivých odborných komisí okresního mysliveckého spolku (OMS).
Na zahájení krátce po 16. hodině zatroubil slavnostní fanfáru na borlici trubač Radim Sieber. Jednání zahájil předseda OMS Mgr. Oldřich Blecha. Přivítal členy spolku, členy odborných komisí a předsedy mysliveckých sdružení, kteří zabezpečovali ve svých mysliveckých spolcích akce OMS.
Jako pozvaní hosté se schůze zúčastnili zástupci správ pro řízení myslivosti pověřených obcí, a to za městský úřad Třebíč Ing. Karel Ort, za městský úřad Moravské Budějovice Ing. Jaroslav Kotrba, Ing. Tomáš Sedláček za úřad Náměšť nad Oslavou se omluvil.
Předseda Mgr. Oldřich Blecha stručně informoval přítomné o průběhu IV. sjezdu ČMMJ v Prazde. Zúčastnil se jej společně s místopředsedou spolku a předsedou kulturně propagační komise Vladimírem Homolkou, předsedou dozorčí komise Jaroslavem Krouchalem a jednatelem OMS Josefem Venhodou. Na sjezdu byli delegáti informováni, že se nepřipravuje nový myslivecký zákon ani žádná jeho novela. Může ale dojít ke změnám v honebních společenstvech obcí, ve kterých získali zemědělskou půdu majitelé ze zahraničí - Německa nebo Rakouska. Předsedou Českomoravské myslivecké jednoty byl opět zvolen Ing. Jaroslav Palas a místopředsedou Ing. Jiří Chmel a Ing. Jiří Papež.
Dle programu přednesli předsedové jednotlivých odborných komisí zprávy o činnosti v uplynulém roce. Místopředseda OMS a předseda kulturně propagační komise Vladimír Homolka hovořil o přípravném kurzu mysliveckých adeptů, o jejich zkouškách o první lovecký lístek a zkouškách mysliveckých hospodářů. To vše za úzké spolupráce se sekretariátem spolku. K průběhu mysliveckého plesu v měsíci lednu poznamenal, že se již po několik roků těchto plesů zúčastnilo málo myslivců. Kladně hodnotil vystoupení trubačů z Lukova na zahájení plesu a také oznámil že budou pozváni i na příští ples 14. ledna 2011. Do věcné tomboly plesu bylo připraveno 310 cen od mysliveckého sdružení a členů komise. O dětský den 6. června se velmi zasloužil člen KPK Radim Sieber a zúčastnilo se jej na 700 dětí. Na úspěchu svatohubertské mše v bazilice sv. Prokopa 9. května se podílel Miroslav Binder. V zahrádkářském domě členové komise opět instalovali malou expozici o myslivosti na třebíčském okrese. Kladně zhodnotil dopisovatelskou činnost Jiřího Joury do Horáckých novin a Antonína Měrky do časopisu Myslivost. Oba jmenovaní jsou členy komise.
Předseda myslivecké komise Jiří Jurka hovořil o kontrolách přikrmování zvěře ve spolupráci se státní správou v jednotlivých honitbách a vyzdvihl celkovou dobrou spolupráci s Ing. Ortem, Kotrbou a Sedláčkem. Jako velmi zdařilé hodnotil chovatelské přehlídky trofejí v Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou a v Třebíči. Ing. A. Měrka zpracoval podrobné tabulky o lovu spárkaté zvěře. Poděkoval za dobrou spolupráci s paní Benáčkovou a jednatelem Venhodou.
Jaroslav Košťál hovořil o činnosti kynologické komise a o 90% účasti členů na 17 kynologických akcích. Vyjmenoval všechny kynologické akce během roku zajišťované komisí za velké spolupráce sekretariátu OMS.
Předseda střelecké komise Zdeněk Musil uvedl, že komise čítá šest členů, zajišťovala 14 tréninků ve střelbě, čtyři závody, m. j. Cenu Vysočiny. O úpravu střeliště se pečlivě staral opět Jan Nevrtal.
Za ekonomickou komisi podal zprávu její předseda Josef Jánský. Informoval o příjmech a výdajích spolku a o výhledu na příští rok v této oblasti.
Jaroslav Krouchal, předseda dozorčí rady, se omluvil, a tak zprávu podal člen rady Ing. Jiří Pulec. Nebylo shledáno žádných nedostatků nebo závad.
Při příležitosti 80. narozenin byl dlouholetému členu KPK Jiřímu Jourovi předsedou OMS a jednatelem předán věcný dar. Dále obdrželi věcné dary Ing. Ivo Novotný a Jan Nevrkal za doprovodu loveckých fanfár.
Jednání také pozdravil host schůze Miroslav Binder z Kdousova.
Závěrem schůze poděkoval předseda OMS Mgr. Oldřich Blecha za účast, práci OMS a v jeho odborných komisích, které velmi dobře hodnotil. Popřál všem členům hodně zdraví a loveckých úspěchů. Pozval účastníky schůze na občerstvení v podobě guláše a pečeně, obojí z divočáka, a dobrého vína.
Lovecká fanfára po 18. hodině schůzi ukončila. Účastníci zůstali ve družné besedě dle svých zájmů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.