Přihlásit

Zkratky přes les policie pokutuje (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stále více motoristů z Bučovicka využívá asfaltových silnic ve Ždánickém lese, ačkoliv nemají povolení tam jezdit. Zaměřují se tak na ně policejní kontroly.

Bučovicko
Obzvlášť v době různých uzavírek může cesta přes Ždánický les znamenat pro obyvatele některých obcí Bučovicka i okolí pořádnou úsporu benzinu. Jenže může taky vyjít dost draho. Na pohodlných cestách vybudovaných výhradně pro naftaře, myslivce, lesníky a těžké dřevařské kamiony totiž od podzimu přibylo policejních hlídek. Potvrdila to vyškovská policejní mluvčí Alice Navrátilová. "Policisté z bučovického obvodního oddělení od podzimu pravidelně hlídkují na silnicích ve Ždánickém lese. Týdně zkontrolují tak deset automobilů," informovala Navrátilová.
Doplnila, že řidič, který vjede do lesa bez platné povolenky od lesníků, riskuje až dvoutisícovou pokutu a ztrátu jednoho bodu.
Zároveň upozornila, že policejní akce rozhodně se zimou neskončí. "Jakmile roztál sníh, bučovičtí policisté opět vyrazili do lesa. A kontrolovat tam řidiče budou i nadále," přislíbila policejní mluvčí. Že lesní cesty slouží motoristům jako zkratka, není žádnou novinkou ani pro vedoucího odboru dopravy Městského úřadu Bučovice Zdeňka Kolaju. "Tyto případy řešíme. Myslím, že do lesa často jezdí autem pytláci," domníval se Kolaja.
S tím ale nesouhlasí myslivci. "Ve Ždánickém lese nepamatuju pytláka. V honitbě bychom o tom hned věděli. Nikdy jsem neviděl vývrh, kolegové neslyšeli podezřelý výstřel. Pytlák by těžko vyrazil do lesa autem, hned bychom ho u odstaveného vozu snadno přistihli," objasnil třeba Marek Slanina z mysliveckého sdružení Nevoják.
To ale neznamená, že by nimrodi neměli s neukázněnými řidiči trápení. "Dnes a denně řešíme, že do lesa jezdí autem lidé, co tam nemají co dělat. Specifickou skupinou jsou milenci a pejskaři. Jinak si přes les hodně krátí lidé cestu, využívají třeba často novou zpevněnou cestu z Rašovic přes Vrčavu na Ždánice a Lovčice," popsal zase myslivec Aleš Navrátil.
Nejhorší důsledky kromě ztráty klidu pro lovce a zvěř jsou podle něj zatoulaní psi a hromady odpadků, které po motoristech musejí členové mysliveckých sdružení sbírat. Stejné zkušenosti má také Slanina. "Jezdí od Červeného kříže velice často na Nesovice, Nevojice nebo Haluzice," řekl myslivec.

Slanina stejně jako Navrátil a také Lesy České republiky policejní kontroly vítá. "Čím častěji v lese policisté budou, tím lépe," dodal Slanina.
Myslivecká stráž stejně jako kontroloři lesníků mívají totiž často problém s tím, že přistižení provinilci bývají ještě po dopadení hodně agresivní. "V takových případech okamžitě voláme policii," vyjádřil se k situaci už dřív šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.
Nimrodi si také stěžují na problémy s bezohlednými vyznavači čtyřkolek. Jezdci na nich si v honitbě často dělají závody. Jezdí po zasetých polích, plaší zvěř. I podle zemědělců je milovníkům řevu čtyřkolek a terénních motorek naprosto jedno, v jakém stavu pole je.
Bezohlední jezdci nepoznají, že je zaseté, a likvidují tak úrodu.
Diskutujte na www. vyskovskydenik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.