Přihlásit

Lesním zvířatům se v Ostravě líbí (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zajíce obyvatelé Ostravy narazí každou chvilku. Některé části města si ale oblíbily i srny či lišky. Vzácností nejsou ani bažanti.

Ostrava
Docela překvapeni byli obyvatelé Slezské Ostravy svým novým sousedem. Obvodem se totiž potuluje liška. "Viděl jsem, jak si vykračuje středem Keltičkovy ulice. Nejdříve jsem si myslel, že se mi to zdá. Pak mi ale říkal i soused, že v noci přišla až ke dveřím jeho rodinného domku," napsal Deníku jeden ze čtenářů.

Lišky na hřbitově
Tato psovitá šelma přitom úřaduje i na ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě. A tam je vítaným návštěvníkem. Na hřbitově totiž měli problémy s divokými králíky a zajíci, kteří se tam v klidu a bezpečí před přirozenými nepřáteli přemnožili.
"Viděl ji tu tak před měsícem náš zahradník. A je pravda, že od té doby nemáme takové škody na keřích. Liška je totiž přirozeným predátorem zajíců, kteří nám tady okusovali ve velkém všechno, i chryzantémy na hrobech," konstatovala vedoucí oddělení hřbitovní správy Nataša Lukášová.

Z lesa je vyhání hlad
Čím to je, že liška z lesů utíká k lidským obydlím? Podle zkušeného myslivce a někdejšího předsedy okresního mysliveckého spolku v Ostravě Bedřicha Krčmáře je to tím, že následuje drobnou zvěř. "Bažanta v lese nemá, tak jde za potravou. Hlad je sviňa," říká Krčmář.

Bažanti ve Vítkovicích
Zahlédnout zajíce, bažanta nebo srnu není v Ostravě nijak výjimečné. Hledají tu potravu a relativní klid. Oblíbili si okrajové části města, kde nikdo neseká, nehnojí, prostě nehlučí. A vyskytují se i v průmyslových zónách. Velké plochy plné keřů jim nahradily mizející remízky. Například v průmyslovém areálu ve Vítkovicích se usídlili bažanti.

Drobná zvěř hledá klid a bezpečí
Nejčastěji lze drobnou zvěř zahlédnout například v Heřmanicích, Michálkovicích, Nové Vsi, Slezské Ostravě, Hrabůvce a v některých částech Poruby.
"V lesích na ně číhají jejich přirození nepřátelé, plaší je toulavé kočky a psi, vyrušují jezdci na čtyřkolkách, cyklisté a neukáznění návštěvníci. Z polí zase utíkají před zemědělskou technikou. Navíc přibývá výstavba, budují se nové komunikace, a tak zvěři ubývá přirozeného prostředí. Hledají proto klidové zóny a došli k závěru, že nejlépe je jim mezi domky, kde občas někdo zahodí něco, co je k jídlu," konstatoval Krčmář.

Zvěř ztrácí plachost a nebojí se
Lesní zvířata se přitom občas objeví i na opravdu frekventovaných místech.
"Asi před sedmi lety se do centra Ostravy zatoulala srna, kterou tam nejspíše zahnalo auto. A například liška byla viděna na ústředním autobusovém nádraží. To je tak pět let," vyjmenoval Krčmář. Rozhodně přitom varuje před tím, aby se lišku pokoušel někdo hladit. "I když u nás vzteklina už sedmnáct let nebyla, přece jen jsou blízko hranice s Polskem a tam se sem tam vyskytne," upozornil Krčmář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.