Přihlásit

Nenasytné norky, kteří se šíří jako lavina, má zastavit odlov (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmička pocházející z Ameriky decimuje na Klatovsku stavy ryb, raků i vodních ptáků

Klatovsko
Norka amerického, který se v Čechách rychle rozšiřuje a nemilosrdně decimuje především vodní živočichy a ptáky, čeká tvrdá odplata. Nově ho na Klatovsku může lovit nejen myslivecká stráž, ale všichni myslivci. Rozhodnutí přivítali myslivci i rybáři.
"Norek americký, původně severoamerická lasicovitá šelma, se šíří v Evropě jako invazní druh, který negativně ovlivňuje biologickou rozmanitost. Populace rychle se šířícího norka amerického decimuje geograficky původní vodní a u vody žijící živočichy - ryby, škeble, raky, ptáky, savce. Tento v Česku nepůvodní druh byl uměle vysazen na celém území republiky v důsledku opakovaných úniku jednotlivých kusů z kožešinových farem a v důsledku jeho cíleného vypouštění do přírody. Existence tohoto druhu v Evropě navíc zabraňuje návratu původního norka evropského," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Nebeský důvody, proč myslivecká sdružení mají ve správním obvodu rozšířené působnosti Městského úřad Klatovy povolen odlov norka amerického, a to až do 31. prosince 2015.
"Odlov měla dosud povolen jen myslivecká stráž, což je ze zákona jeden člověk na pět set hektarů honitby. To bylo nedostatečné, protože norci se šíří a najdete je dnes u vodních toků i rybníků. Dokáží lovit na suchu, na vodě i pod vodou. Loví raky i ryby, vybírají hnízda pěvců," popsal problémy se šelmičkou z Ameriky další pracovník odboru životního prostředí klatovské radnice Milan Tůma.
Povolení odlovu norka, jehož počet v regionu si nikdo netroufá odhadnout, přivítali myslivci i rybáři. "S norkem jsou obrovské problémy, tato šelmička dělá obrovské škody. Odlov měl přijít už dávno, protože třeba populaci raků norek zdecimoval takovým způsobem, že je otázkou, zda bude vůbec schopna se obnovit," prohlásil jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin. "Rozhodnutí jednoznačně vítáme, protože norek, který působí velké škody na celém ekosystému, nemá u nás přirozeného nepřátele a jeho eliminace nebo alespoň utlumení jsou nezbytné," schvaluje odlov i ředitel společnosti Klatovské rybářství Václav Voráček.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.