Přihlásit

Myslivci se ztratili na Šumavě, zachránila je Horská služba (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava
Dva myslivci se v úterý v nočních hodinách ztratili na Šumavě při hledání postřeleného jelena. Nebýt pomoci Horské služby, mohli zahynout v závějích. Horští záchranáři proto varují všechny návštěvníky i obyvatele Šumavy, aby byli opatrní. Kvůli přívalům sněhu a mrazivému počasí může opuštění značených cest znamenat smrt.
Dispečink Horské služby na Zadově dostal zprávu o tom, že lovci se ztratili, kolem čtvrt na dvanáct v noci. "Myslivci nám sice dokázali vcelku přesně popsat, kde jsou, ale tvrdili, že vůbec neví, jak se odtamtud dostat zpět ke svému vozu. Podle nich seděli večer na posedu, střelili na jelena a ten odeběhl. Vydali se jej tedy dohledat a přitom ztratili orientaci v místech, která dobře znali," uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že během noci hustě sněžilo a v oblasti je nová pokrývka 20 - 25 cm sněhu, takže terén je skutečně těžce průchodný a zbloudění je v takové situaci snadné.
Na udané místo vyrazili okamžitě tři záchranáři HS na sněžných skútrech. Díky dobré znalosti terénu pak skutečně během relativně krátké doby myslivce našli. Zjistili, že nimrodi jelena nakonec nalezli, ale zpět k posedu cestu nikoliv. Byli lehce podchlazení, ale jinak v pořádku, takže je členové HS na skútrech dopravili asi osm kilometrů zpět k jejich automobilu. Pak mohli i s trofejí odjet domů. "Na Šumavě už několik dní hustě sněží, na stráních i cestách jsou silné návěje a fouká prudký vítr. Apeluji proto na místní i návštěvníky našich hor, aby v žádném případě neopouštěli značené cesty. Jinak, zvlášť v nočních hodinách, hrozí ztráta orientace a ohrožení zdraví, či dokonce života," důrazně upozornil Janďura.
Takový případ zažili horští záchranáři i v minulé zimě. V únoru byl náhodným turistou nalezen téměř zmrzlý muž v prostoru ,,Kamenného moře" pod Plešným jezerem na Šumavě. Dostal se tam na sněžnicích. "K silně podchlazenému muži byli za použití techniky Horské služby transportování záchranáři Horské služby, zdravotnické záchranné služby a Policie ČR. Muž středního věku byl následně předán Letecké záchranné službě k transportu do Fakultní nemocnice v Českých Budějovicích," uvedl Janďura. I přes snahu lékařů ale cizinec boj o svůj život prohrál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.