Přihlásit

Tuhá zima? Zvířata se připravila (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle předpovědi by v neděli měla rtuť teploměru klesnout k minus dvaceti stupňům

Olomoucko
Rtuť teploměru klesá pod minus patnáct a na některých místech Olomouckého kraje včera padaly rekordy - v Jeseníku i Javorníku slezla rtuť teploměru pod minus dvacet stupňů Celsia. Vypadá to na tuhou zimu? Myslivci i ornitologové se k tomu přiklánějí. Spárkatá zvěř i zajíci mají velké tukové zásoby, stejně tak opeřenci. Meteorologové se dlouhodobějším prognózám brání. Podle týdenní předpovědi, kterou včera zveřejnili, bude i o víkendu velký mráz. Od úterý do Štědrého dne by už tak mrazivo být nemělo.
"Zvěř si nadělala velké zásoby. Spárkatá, kterou lovíme, ale i zaječí mají opravdu velké tukové zásoby. Hodně chodí ke krmelcům. Musíme přikrmovat dvakrát týdně," popsal revírník z Náměště na Hané Ladislav Havelka. "To předpovídá krutou zimu," dodal. Ornitolog Jiří Polčák, který preparuje ptáky, potvrzuje, že také ptáci se na zimu pořádně nachystali. "Minulý týden mi přinesli uhynulé káně. Tak tučné jsem nikdy nestahoval. Mělo snad centimetrovou vrstvu tuku," zmínil další příklad toho, že zima může patřit mezi ty krušnější. "Může docházet k úhynům. Ptáci se z lesů stahují k obcím, kde je trošku tepleji a nějaký příjem potravy. Jsou krotcí," dodal.
Meteorologové z předpovědních pracovišť se brání prognózám delším než týden. "Jejich úspěšnost není taková. Ukazuje to poslední měsíční předpověď, podle které mělo být současné období spíše teplejší. Nakonec to sklouzlo do chladnějšího týdne," uvedl Roman Volný, vedoucí předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Včera bylo v Olomouci minus 14,8 stupně Celsia a v Javorníku a Jeseníku méně než dvacítkou padl rekord z roku 1997. Pořádně mrazivo bude zřejmě až do pondělí. "V neděli ráno by podle dosavadních předpokladů mohla teplota klesnout k minus dvaceti," řekl meteorolog Petr Drobek.
V dalším týdnu je pak vyhlídka co do mrazu od úterý do Štědrého dne o něco mírnější. "Předpokládáme, že bude oblačno až zataženo, na většině území občas déšť se sněhem, místy mrznoucí. Nejnižší noční teploty minus čtyři až plus jeden stupeň, při zmenšené oblačnosti kolem minus deseti stupňů Celsia. Přes den minus dva až plus tři," sdělili meteorologové.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.