Přihlásit

Krmiva pro zvěř je stále míň, zemědělci totiž odpadem topí (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivcům z Kroměřížska mohou prý lidé pomoci, pokud jim poskytnou kvalitní seno

Kroměřížsko
Máme problémy se sháněním krmiva pro zvěř, začínají si stýskat myslivci na Kroměřížsku.
Některé regionální zemědělské podniky totiž podražily odpady z plodin, které ještě donedávna výhodně nabízely jakožto krmivo. Nyní si z nich ale rolníci vyrábějí své vlastní topivo a navíc nasadili vysokou taxu, pro myslivce nedosažitelnou.
O pomoc se sháněním potravy pro zvěř se proto myslivci obracejí i na veřejnost.
"Pokud mají lidé přebytečné kvalitní seno z letošní sklizně, mohou ho jednotlivým mysliveckým sdružením nabídnout. Laická veřejnost nám už na podzim mohla pomoci i sbíráním kaštanů," řekl místopředseda Okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jindřich Kořínek.
Každý myslivec si podle něj vlastními silami suší a připravuje seno pro krmelce ve své honitbě. Otázkou však je, zda jim zásoby vydrží v případě, že bude dlouhá zima.
"Každé sdružení má svůj rozpočet, své peníze. Pokud je vyčerpáme, pak se myslivci musejí složit na nákup další potravy," posteskl si Kořínek. V minulých letech otázku nedostatku krmiva řešit nemuseli. "Vždycky jsme se domluvili na přijatelné ceně za odkup zbytků po čištění obilí, případně kukuřice nebo plev od zemědělců. Někteří nám je ale letos neposkytují. Sami si je dále zpracovávají na výrobu takzvaných pelet na topení," řekl Kořínek.
Cena zmíněné náhražky uhlí se podle něj pohybuje kolem sto padesáti korun za metrický cent.
Jedním z těch, kteří vytápějí své objekty peletami, je například Agrodružstvo Morkovice. Myslivcům prý zemědělské odpady i nadále nabízí, ovšem za vyšší cenu. Stejně tak je prodávají například i firmám, jako je například otrokovická teplárna.
"Od prodeje jsme ale v poslední době výrazně ustoupili, naše objekty tím však i nadále vytápíme. Ke zdražení zemědělského odpadu jsme sáhnout museli mimo jiné i proto, že úroda plodin letos silná nebyla," upozornil místopředseda morkovického Agrodružstva Josef Uchytil.
Do výroby pelet se ale nepustili všude. Například Agrodružstvo Roštění tak i nadále vychází s odpadem vstříc myslivcům, potažmo zvěři.
"Na výrobu pelet jej nezpracováváme. Věnujeme ho myslivcům pro lesní zvěř," řekla tamní předsedkyně představenstva Jarmila Čermáková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.