Přihlásit

Dopřejte zvěři v lesích klid, prosí myslivci lyžaře (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Dostatečné množství sněhu, desítky až stovky kilometrů upravených lyžařských tras, vytvářejí ideální podmínky pro časté výjezdy běžkařů do lákavé přírody Žďárska. Myslivci však na lyžaře apelují, aby byli k lesní zvěři ohleduplní a dopřáli jí alespoň u krmelců klidu.

"Právě u krmelců totiž nyní zvěř nachází to nejdůležitější - potravu. Proto se v jejich blízkosti také zdržuje," vysvětlil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Jak by se měli lidé, kteří si v těchto dnech chtějí vyjet do přírody na lyžích, chovat, aby lesní zvěři uškodili co nejméně?
Rozhodně by se neměli pohybovat v okolí krmelců, kde se zvěř nejvíce zdržuje. Má tam potravu a je pro ni ideální, když v její blízkosti i odpočívá. V případě, že zvěř lyžaři, jezdci na skútru nebo kdokoliv jiný vyplaší, přichází při útěku o cenné tukové zásoby. Ty jí pak budou během zimy samozřejmě velmi chybět. Lidé by s sebou také neměli brát psy, jejichž pach šelmy zvěř děsí. Nemluvě o tom, že pes, který není na vodítku, může utéct a zvíře potom štvát, nebo dokonce i uštvat.

V jaké je nyní zvěř kondici? Podepsala se na ní už letošní zima?
Zvěř si většinou až do vánočních svátků vytváří tukové zásoby. Pak ale nastává období, kdy už je spotřebovává. Jelikož se dá jenom těžko odhadnout, jaká bude zima a zda nebude trvat třeba až do března, musí jí vydržet skutečně co nejdéle. Byla by proto škoda, kdyby kvůli neustálému prchání před lyžaři nebo jinými návštěvníky přírody přišla o velkou část tukových zásob. Ty potřebuje hlavně na to, aby se v chladném období zahřívala a přežila zimu. Letos jsme navíc měli hodně špatné přírůstky - vlivem chladného a deštivého jara i léta, své také vykonala na zvěři zemědělská technika. Nemůžeme si tedy dovolit ještě další ztráty teď v zimě.

Jak často teď myslivci jezdí ke krmelcům?
Záleží samozřejmě na aktuálním počasí a počtech zvěře, která k danému krmelci chodí, ale přibližně dvakrát týdně. Potravu zvěř nyní přijímá velmi vděčně, krmelce jsou vždycky za chvíli prázdné.

Pokud lidé chtějí nadělit vánoční nadílku i čtyřnohým obyvatelům lesa, jak se mají u krmelců chovat? Co mohou zvěři ke krmelcům donést, aby jí spíše neuškodili?
U krmelců, stejně jako obecně v lese, by se lidé měli chovat pokud možno tiše. A jak jsem již zmiňoval, při cestě ke krmelci by měli svého psa raději nechat doma. Co se týče vánoční nadílky, rozhodně není vhodné například cukroví, kůra z citrusových plodů a vůbec citrusy jako takové či nejrůznější zbytky jídel. Naopak zvěř ráda přijímá tvrdé usušené pečivo, kaštany, žaludy... Donést lze, pokud nejsou silné mrazy, i pár kousků nakrájených brambor, mrkví nebo třeba jablek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.