Přihlásit

Srnky znovu okusují věnce na hřbitově (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle Miloslava Šatry by proti zvířatům pomohl už jen mimořádný odstřel

Písek
Vyhánění srnek z areálu Lesního hřbitova nemělo smysl. Dnes se už totiž srnky zase pasou na výzdobě, kterou lidé přinesli na hroby.
"Nedávno jsem šel na hřbitov a už zdálky jsem viděl srnku, která se procházela mezi hroby," řekl Václav Lusk, který má na Lesním hřbitově Písek rodinný hrob.
Podle vedoucího odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslava Šatry nemělo vyhánění srnek, které se uskutečnilo na podzim, od začátku žádný smysl. "Tvrdili jsme, že srny na hřbitově byly vždy. To, že se povedlo je vyhnat, byl úspěch, ale když se dnes na hřbitov podíváte, zjistíte, že stále někdo otevírá dvířka, takže zvěř se snadno vrací," řekl Šatra.
Popudem k vyhnání srnek byl petice sepsaná lidmi, pro něž znamená ničení výzdoby srnkami jak finanční, tak i emoční újmu.
"Přáli bychom si, aby toto krásné pietní místo poskytovalo klid i pro ty občany, kteří pečují o hrobová místa a podílejí se tak na upravenosti celého areálu," uvedla mluvčí tehdejších petentů Zdeňka Humpálová. Podle Šatry už Písek v nejbližší době se srnkami nic dělat nebude.
"Vyhnali jsme srnky pod tlakem petice, protože jsme ale myslivci, věděli jsme, že se vrátí. Kdyby se to mělo dělat znovu, stálo by to mnoho peněz, nepomohou ani pachové ohradníky," doplnil Šatra. Pokud by tedy tlak na odstranění srnek pokračoval, museli by úředníci povolit výjimečný odstřel.
"Na hřbitov se vracejí stále stejná zvířata. Proti odstřelu by také určitě vznikla petice. V této situaci se člověk nikomu nezavděčí," doplnil Šatra.

***
Srnky na hřbitově Srnky trápí lidi na Lesním hřbitově už dlouho. Proti zvířatům tedy vznikla petice, na jejímž základě vyhnalo na podzim sto lidí ze hřbitova čtyři srnky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.