Přihlásit

Podél Sázavy pobíhá norek s vysílačkou (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na březích této řeky začali ochránci přírody sledovat zámořského živočicha, který tu páchá velké škody

U břehů řeky Sázavy, tam, kde přecházejí Čechy ve Vysočinu, se pohybuje norek s vysílačkou. Ochránci přírody tu začali sledovat norka amerického, který není původním středoevropským živočišným druhem a nejen v tomto regionu začíná poslední dobou páchat značné škody.
Na samici norka, které říkají ochranáři důvěrně Cecilka a je jí něco kolem dvou let, umístili vysílač, který vysílá signál, pomocí něhož nepřetržitě monitorují pohyb zvířete.
"Norek americký je tady invazní druh, dostal se do naší přírody vypuštěním z farem," řekl Právu Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny.
"Je to noční zvíře, o jeho biologii se ale ví docela málo, takže jsme několika zvířatům dali vysílačku, abychom se dozvěděli, na jak velkém území se pohybuje a považuje ho za své, co konkrétně žere a jaká je jeho aktivita během dne a noci. Souhrnně řečeno, chceme přesně vědět, jaký je jeho vliv na naši faunu, jak jí případně škodí," upřesnil důvody pečlivého sledování Václav Hlaváč. Údaje, které ochránci přírody pomocí vysílačky získají, poslouží jednak jako podklady pro diplomovou práci, ale hlavně pomohou zjistit, jak redukovat nebo tlumit výskyt a působení norka amerického. Toho se na území republiky momentálně pohybují ve volné přírodě už stovky a tento invazní živočišný druh se dál množí.
"Hlavní složkou potravy tohoto druhu norka jsou sice potkani na řece, ale v oblastech s ohroženými druhy živočichů, jako jsou raci, obojživelníci nebo vodní ptáci, je výskyt norka potřeba tlumit," uvedl Hlaváč.
"Právě zmíněné a v některých případech vzácné živočišné druhy může tento norek ve svém teritoriu zcela vyhubit, navíc u nás nemá přirozeného nepřítele. K tomu je třeba připočíst negativní vliv na naše původní kunovité šelmy," upozornil na vážnost problému Hlaváč.
Dodal, že americký norek také přenáší aleutskou nemoc, která je smrtelná pro téměř vyhubeného norka evropského.
Ochránci před třemi lety podle Hlaváče už norky sledovali. Tehdy šlo o dvojici samců.
A ti se v době rozmnožování dokázali pohybovat v oblastech, vzdálených až několik desítek kilometrů od jejich domovského území.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.