Přihlásit

Poplatky už město nemůže prominout. Zakazuje to zákon (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zájmové organizace budou ze vstupného dál platit. Pokud nepůjde o dobročinnost

Strakonice
Až několik tisíc korun by mohlo Myslivecké sdružení Banín Dražejov ušetřit, pokud by mu město prominulo povinné poplatky z pořádání tradičního mysliveckého plesu. Ale má smůlu. Žádná možnost prominutí není. Tak hovoří vyhláška o místních poplatcích, která platí od 1. ledna. "Pokud nám vůbec něco zbude, jde to na obilí pro zvěř. Kdybychom ušetřili na poplatcích, mohlo by na to jít na péči o zvěř víc peněz," řekl předseda sdružení Ladislav Hořejší.
Nutnost placení vyplývá z nových zákonných úprav. "Je to stejné jako v jiných městech," uvedla vedoucí finančního odboru radnice Jitka Šochmanová. Dodala, že dříve bylo možné zčásti nebo zcela poplatek prominout.
Při prosincovém projednávání vyhlášky zastupitel Ladislav Havel (ODS) přimlouval za některé úlevy. "U vstupného by to mohlo být v některých případech motivačně bez poplatku," navrhoval. Měl tím na mysli neziskové organizace, které pořádáním takových akcí nanejvýš získají peníze na činnost. Návrh Ladislava Havla se do vyhlášky nakonec nedostal. Přesto tam některé úlevy už jsou. Poplatek ze vstupného neplatí například akce, jejichž celý výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, dále sportovní akce, maturitní plesy a podobně. Do vyhlášky o poplatcích se nově dostala část týkající se provozu výherních hracích přístrojů a videoterminálů, která byla dříve řešená zvlášť. Jinak se kromě vstupného týká poplatků ze psů, za lázeňský nebo rekreační pobyt, za užívání veřejného prostranství, z ubytovací kapacity či za komunální odpad. Další úpravy vyhlášky byly víceméně administrativní.

***
Poplatky ze vstupného
Kulturní akce (diskotéky, taneční zábavy, plesy, společenské večery) 20 %
Koncerty, výstavy 10 %
Prodejní akce, aukce, burzy 20 %
Reklamní akce 20 %
Paušální sazba pro pravidelně se opakující akce (alespoň 3x v měsíci)
Kulturní a společenské akce do 150 osob 250 korun
Kulturní a společenské akce nad 150 osob 400 korun
Výstavy, burzy 400 korun

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.