Přihlásit

Muži v říji (TV magazín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vábit lze nejen jeleny

Původní česká komedie scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka Muži v říji se natáčela v jihomoravské vesničce Mouřínov a pikantní je, že navlas stejně se jmenuje i víska, kde se děj filmu odehrává.

Tím však podobnost filmového příběhu a jeho postav s naším reálným životem zdaleka nekončí. Však také pan režisér je původně zkušený dokumentarista a tuto profesi rozhodně nezapře. Podle vlastních slov ale došel k závěru, že "chci-li lidem říkat vážné věci, musím je tak trochu bavit a jít na ně přes smích..." A tak se vraťme do Mouřínova, kde zdejší starosta Hanáček (hraje ho Pavel Zedníček), "malý politik s velkými cíli", má celoživotní sen: aby silnice, která ve vesnici končí, pokračovala dále až do "velkého světa", a tím zajistila obyvatelům Mouřínova místo na slunci. K tomu ovšem je potřeba za: jistit podporu "shora", a nejlepším způsobem je upozornit na sebe něčím vpravdě < mezinárodním. A protože I k mouřínovským figurkám I patří i introvert a zmatkář I Franta (Jaroslav Plesl), jenž I je shodou okolností mistrem České republiky ve vábení jelenů, je jen otázkou financí a pravé české drzosti uspořádat mistrovství Evropy v této podivuhodné disciplíně. Když pak peníze dodá ochotný sponzor Jarda Hanák (Jaromír Hanzlík), přivábí vábení jelenů pozornost i současných mocipánů: ministra zemědělství (Jiří Lábus) a dokonce premiéra (Igor Bareš). Dodejme ještě, že k hvězdnému obsazení patří i Marta Vančurová jakožto sponzorova manželka, Jaromír Dulava coby hostinský a malíř Weiss či Martin Huba v malé, leč významné roličce největšího odborníka mezi středoevropskými vábiči jelenů. Ochotného a všempomáhajícího (i když to nikdo nechce) Reného si "střihnul" i spoluautor námětu, herec Martin Trnavský.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.