Přihlásit

Sčítání odhalilo kormorána malého (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonínsko
Kachna divoká, labuť velká, husa velká, kormorán velký či lyska černá. Druhy vodních ptáků, které mají na Hodonínsku nejpočetnější zastoupení. Dokazuje to každoroční sčítání vodních ptáků, které se uskutečnilo i letos.
"V regionu zimuje šest až osm orlů mořských, jeden sokol stěhovavý, kolem dvou tisíc hus běločelých a polních, dvě stě padesát hus velkých, asi padesát volavek bílých, přibližně stejný počet volavek popelavých, dva tisíce kachen divokých, desítky lysek černých a kormoránů velkých," sdělil výsledky sčítání Karel Šimáček z České ornitologické společnosti.
Jak doplnil, vždy se sčítají všechny druhy vodních ptáků, tedy potáplice, potápky, kachny, husy, volavky, rackové, lysky a jiné. Kromě obvyklých druhů se však v regionu čas od času vyskytne v zimním období i druh "nový".
"Vloni to byl kormorán malý, jehož početnost v blízkém Podunají se v posledních letech zvyšuje. Letos jsme zase zaznamenali kolihu velkou, což je druh bahňáka, který u nás zimuje jen výjimečně," doplnil Šimáček.
Sčítání vodního ptactva se každoročně koná ve třech termínech, ten zimní, hlavní, se uskutečnil v polovině ledna. "Výsledky zimního sčítání, tedy počet zimujících vodních ptáků, výrazně ovlivňují klimatické podmínky. V závislosti na výšce a rozsahu sněhové pokrývky, respektive intenzitě zámrzu vodních ploch se výrazně liší početnost jednotlivých skupin ptáků třeba i ve dvou po sobě následujících zimách," vysvětlil poznatky Šimáček.
"Například v době trvalé a silné sněhové pokrývky naše území opouští velká hejna severských hus, protože se v tomto období nedostanou k oblíbené potravě, a tou jsou zbytky kukuřice na polích nebo ozimy. V případě zámrzu rybníků u Mutěnic a Hodonína se odsud ptáci přesouvají například na řeku Moravu," doplnil.
Sčítání vodního ptactva je letitá mezinárodní akce, která svými počátky sahá do šedesátých let minulého století. U nás ji organizuje Česká ornitologická společnost. V posledních letech se akce účastní desítky až stovky mapovatelů, kteří sčítají stovky úseků. Úsekem může být přehradní nádrž, rybník nebo jiná vodní plocha, stejně jako říčky nebo řeky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.