Přihlásit

Lovecká sezóna v Itálii má smutnou bilanci: 35 mrtvých a 74 zraněných (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za zhoubnou označil deník Corriere della Sera pětiměsíční loveckou sezónu, která právě skončila v Itálii. Zemřelo během ní 35 lidí a dalších 74 bylo zraněno. Mezi obětmi je i člověk, který si vyšel do lesa na houby a lovci ho omylem zastřelili. Zranění utrpělo také čtrnáct "civilistů", kteří se třeba jen v přírodě procházeli nebo se projížděli na kole. Tragická bilance vyburcovala i vládu. Ministryně pro cestovní ruch Michela Brambillová oznámila, že navrhne zrušení zákona, podle něhož mají lovci při honu přístup také na soukromé pozemky, a zasadí se o zdvojnásobení bezpečnostních vzdáleností pro střelbu.
Nyní platí, že lovci mohou pálit 50 metrů od cest a 150 metrů od obydlí (v ČR je to 200 metrů od příbytků). "Podle posledních průzkumů je pro zrušení nebo omezení lovu 80 % Italů," podotkla. Itálie byla v minulosti kvůli porušení evropských norem nucena zpřísnit ochranu určitých druhů zvěře během migračního či reprodukčního období, jde například o tažné ptactvo. Některé regiony však tyto normy stále porušují a mimo to úředně povolenou loveckou sezónu samovolně natahují. V regionu Lazio tak např. končí až 10. února.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.