Přihlásit

Myslivecký žhář: zapálil 5 posedů za 12 dnů! (týdeník Nymbursko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nymbursko
Myslivci během posledních dvou týdnů nemohou mít klidný spánek. Zatím neznámý žhář zapálil už pět posedů, které lehly popelem. Posledním v řadě byl posed nedaleko Velelib, který shořel minulé úterý večer kolem sedmé hodiny. "I v tomto případě určil vyšetřovatel hasičů jako příčinu úmyslné zapálení," konstatovala policejní mluvčí Petra Potočná.
Podle informací hasičů zatím shořely posedy mezi Zvěřínkem a Kostelní Lhotou, dále na samotě Na Ladech za Nymburkem, následovaly dva posedy u Kovanic a už zmíněný posed u Velelib. Už vzhledem k malému okruhu požárů je velmi pravděpodobné, že se jedná o jednoho žháře. Také způsob zapálení je stejný. "Na posed si přinese pneumatiky, které zapálí," uvedl vyšetřovatel příčin požárů Jaromír Brzák.
Žhář si vybírá posedy, které jsou dobře chráněny a relativně dobře vybaveny. V hantýrce se jim říká kazatelny. Tedy nezapaluje obyčejná sedátka bez ochrany proti vnějším vlivům přírody.
Myslivci by hledali pachatele mezi dvěma skupinami lidí: buď mezi lidmi závislými na psychotropních látkách, kteří při svých "výletech" přespávají na různých místech.
Druhou skupinu definoval mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty jako radikální odpůrce myslivosti. "Jsou to lidé, kteří si neuvědomují, že třeba právě posedy slouží nikoliv apriorně k lovu, ale k jeho větší bezpečnosti. Střela vyslaná z posedu zpravidla končí v zemi a neohrožuje tak třeba další náhodné chodce nebo turisty," vysvětluje Šilha.
Hasiči, policisté a nakonec i sami myslivci však uznávají, že dopadnout takového žháře nebude nic jednoduchého. Ukazuje se totiž, že požáry má zřejmě pečlivě naplánované, nejde o žádnou náhodu. A navíc posedy jsou zpravidla na odlehlých místech, kam lidé zajdou málokdy.
Přesto hasiči radí myslivcům, aby v těchto dnech mimořádně zvýšili svoji ostražitost a pokud mají ve svém revíru posedy podobného typu, aby při svých pochůzkách zamířili častěji právě směrem k nim. Jakékoliv informace o žháři pak uvítají hasiči na čísle 150, případně policisté na lince 158.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.