Přihlásit

Myslivci versus vlci. Ve Švédsku přituhuje (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stockholm
Tři tisíce myslivců proti dvaceti vlkům. Další povolený odstřel chráněné šelmy postavil proti sobě Švédy na barikády. A nejen je.

"Od 15. ledna do poloviny února smí lovci odstřelit 20 vlků z celkových dvou set. Pro jedny je to málo, pro druhé akorát, pro třetí moc.

Když loni po čtyřech desetiletích mohli myslivci šelmy znovu střílet, místo povolených 27 jich během chvíle skolili 28. Teď už chybí zastřelit posledního a bude jich dvacet.

Mezi Norskem, Švédskem, Finskem a západním Ruskem žije jen tisíc vlků, což je o dva tisíce méně, než by bylo potřeba, aby jednoho dne nevymřeli. Dochází totiž k tomu, že se spolu kříží příbuzní jedinci a vznikají tak genetické poruchy a přenášejí se nemoci.
Jak vypadá boj za a proti vlkům ve Švédsku konkrétně?

Myslivci a sedláci (mnoho sedláků je zároveň myslivci) by chtěli, aby se povolil ještě větší odstřel. Někteří dokonce tvrdí, že dostali od ochránců zvířat výhrůžky smrtí, napsal nedávno list Die Zeit. "Kdo volá po úplné ochraně vlků, ať si s nimi a konkrétním nebezpečím zkusí žít," říká Inge Johannson. Vlci ohrožují ovce, losy, krávy i lovecké psy. Lovecká lobby je silná. Jednu dobu tu populace vlků úplně vymizela.

Za vlka se perou nejen ochránci zvířat, ale třeba i místní raper. Tvrdí, že přes zimu je vysoká úmrtnost a nikdo neví, jak velká bude smečka na jaře. Dokonce i Evropská komise hrozí za povolení odstřelu vymírajícího zvířete Švédsku soudem.

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že počet 20 je dobrý kompromis - jednak pro zachování rodu, na druhé straně pro bezpečí především ve "vlčím" regionu Värmland. Navíc slibuje, že do země přivede několik vlků z Finska a Ruska, aby nedocházelo ke křížení mezi příbuznými, a "ozdraví geny". "Teď je to tak, že našich 200 vlků pochází vlastně ze tří jedinců," řekl ministr Andreas Carlgren.

"Švédsko by nemělo mít více vlků. Patří do zoo, ne sem," bouří se podle Frankfurter Rundschau předseda loveckého svazu Kurt Borg.

"Odstřel byl nesmyslný už v roce 2010, odporuje unijnímu právu o ochraně druhů," říká Robert Kless z fondu na ochranu druhů."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.