Přihlásit

Myslivci hodnotí trofeje zvěře z lesů i obor žďárského okresu (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stovky paroží, rohů i čelistí a lebek budou v dubnu vystaveny na chovatelské přehlídce

Žďársko
Stovky trofejí zvěře v podobě paroží, rohů i lebek a čelistí již myslivci z celého žďárského regionu svezli do sídla Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Odborníci z jejich řad od pondělí pracují na jejich hodnocení, jež slouží k vytvoření obrázku o tom, jak v jednotlivých honitbách žďárského okresu myslivci hospodařili a zda ulovili správným způsobem skutečně to, co měli.
Přítomnost tolika trofejí bude jako každý rok využita i k uspořádání chovatelské výstavy. "Na ní si letos od 1. do 3. dubna může odborná i laická veřejnost prohlédnout zvěř, která se ve žďárském okrese vyskytuje, a porovnat, jaká je v jednotlivých honitbách její kvalita," popsal Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Muflon i jelen sika
Přehlídka mívá vysokou účast, většina lidí totiž málokdy viděla například muflona, jelena siku či daňka. A ve výstavním sále v budově Hasičské pojišťovny v Komenského ulici si zájemci mohou důkladně prohlédnout alespoň jejich paroží či rohy.
V případě samic či mláďat, jež těmito trofejemi nedisponují, by měli zase myslivci k ohodnocení předkládat jejich spodní čelisti. Ty ledacos vypoví o věku i zdraví zvířat. U lišek, jezevců a dalších šelem se pak hodnotí lebky.
"Na výstavu chodí také školní třídy, jimž ukazujeme jednotlivé druhy zvěře a vysvětlujeme, proč který kus musel být uloven," popsal Oldřich Sedlář. Zároveň dodal, že lov, jakožto nedílná součást myslivosti, je nutný jednak kvůli tomu, aby zvěř nepůsobila nadměrné škody, a také proto, aby jeden druh nezpůsobil úhyn druhého.
Co se týče střílení jednotlivých kusů zvířat, měli by se všichni myslivci podle zákona řídit hlavně faktem, že lovena má být zvěř nehodící se dále k chovu.
"To znamená jednak zvěř na vrcholu svých možností, která by s dalším věkem ztrácela na své hodnotě a zároveň zabírala místo mladým, nadějným jedincům. Dále kusy podvyživené, nemocné, zraněné nebo jinak nekvalitní, jimž hrozí úhyn," vysvětlil Oldřich Sedlář.
Na chovatelské přehlídce bývají proto k vidění nejen kapitální a vysoce ohodnocené paroží jelenů, srnců, daňků či rohy muflonů, ale i trofeje zvěře, jež musela být ulovena třeba kvůli nemoci či zranění.
Velkému zájmu veřejnosti se na výstavě tradičně těšívají netypicky pokroucené či narušené parůžky srnců, jejichž abnormálnost bývá způsobena například nějakou nemocí, hormonální poruchou nebo poraněním v době, kdy se parohy vyvíjejí.

***
Kolik ulovili?
Počty zvěře ulovené loni ve žďárském okrese
Jelení zvěř:          52 kusů
Daňčí zvěř:         75 kusů
Mufloní zvěř:      82 kusů
Srnčí zvěř:     3 320 kusů
Černá zvěř:   1 342 kusů
Zajíci:           1 650 kusů
Bažanti:        1 560 kusů
Kachny:       6 300 kusů
Lišky:          1 210 kusů
Jezevci:            45 kusů
Psíci mývalovití:  5 kusů
Kuny skalní:   452 kusů
Kuny lesní:       74 kusů
Norek americký: 1 kus

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.