Přihlásit

Muzeum vsadí na přírodu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novou přírodovědnou expozici, teprve druhou v Plzeňském kraji, začne připravovat muzeum Bohuslava Horáka v Rokycanech. Na vybudování interaktivní podívané nazvané "Příroda pro budoucnost" se bude podílet více než 2,7 miliónu korun EU.
"Expozice bude umístěná v našem velkém sále," řekla právu ředitelka muzea Miroslava Šandová. "Doposud se tam konaly přednášky a podobné nárazové akce. Teď začneme s úpravy stěn, stropu a podlahy. Nové prostory by měly být zpřístupněné veřejnosti do konce příštího roku," uvedla Šandová.
Muzeum chce zajímavou formou přiblížit asi dvanáct chráněných přírodních lokalit na Rokycansku. "Půjde o přehled nejrůznějších biotopů. Od přírodních památek, jako jsou například kařezské rybníky s vodním ptactvem, přes místní památné stromy až po různé rezervace, jakou jsou třeba bučiny na Kohoutově," konstatovala ředitelka.
Nebudou chybět zvukové efekty, filmy promítané na velkoplošné obrazovce i dioráma představující konkrétní biotopy. A samozřejmě vlastní sbírky. "Některé exponáty už máme, jiné budeme teprve pořizovat," podotkla Šandová.
Základem budou vypreparovaní živočichové - řadou ptáků počínaje, divokými prasaty nebo srnčí zvěří konče. "Zakoupili jsme také entomologickou sbírku," připomněla ředitelka.
A co bude nejatraktivnější? "Možná to bude znít banálně, ale určitě zajíc. Ten už v přírodě není skoro vidět. Už máme vypreparovaný jeden nový pár," uzavřela ředitelka Šandová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.