Přihlásit

Myslivci mají novou nástrahu proti zlodějům. Fotopast (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v kraji bojují se zloději krmiva pro lesní zvěř. Ti jim působí ročně desetitisícové škody. Někteří uvažují o použití nejmodernější techniky proti zlodějům, takzvaných fotopastí.

STŘEDNÍ ČECH
Sůl, seno, obilí nebo třeba sušené kopřivy, to používají v zimě myslivci pro dokrmování lesní zvěře. Zvířata mají jednoho nepřítele. Jsou to zloději, kteří z krmelců zásoby kradou. Proti krádežím začínají myslivci používat v poslední době speciální fotopasti, přístroje, které zloděje sejmou a vyfotí. "Ted v zimě se nám ztrácí seno i sůl. Začali jsme dávat potravu do krmelců v malých dávkách, jinak se zatím zlodějům neubráníme," řekl myslivec z Rakovníka Svatopluk Gregor. Ale o takzvané fotopasti už slyšel. "Právě si ten přístroj jdu koupit, na internetu jich je velká nabídka," dodal myslivec.
Problémy mají i myslivci na Kladensku. "Mizí nám sůl a hlavně se zloději často vloupávají do seníků a bud, kde je uskladněné obilí. Takovou krádeží nám působí největší škody," popsal problémy se zloději Vladimír Moravec z Kladna, který se myslivosti věnuje už čtyřiatřicet let. Podle něj sůl kradou hlavně chovatelé, kteří mají doma domácí zvířata.
Přitom myslivci se musí ze zákona v době nouze o potravu pro zvířata starat a přikrmování si hradí z vlastních prostředků. "Za zimu zkrmíme třeba pět metráků soli, přitom kilogram stojí asi patnáct korun. Prodávají ho v obchodech se zemědělskými produkty nebo třeba v silech," dodal Moravec.
Myslivcům takoví zloději pak způsobují v průběhu zimy škody za desítky tisíc korun. Jsou to ale škody po menších částkách a pachatele je těžké vypátrat, takže obrana proti krádežím je téměř nemožná. "Člověk obecný nám škodí hodně, za zimu ukradne desítky kilogramů krmiva, o vandalství ani nemluvím," řekl Jaromír Srnec, který se věnuje myslivosti na Rakovnicku.

Fotopast pošle obrázek zloděje na mobil
Takzvaná fotopast se používá hlavně na zvěř, ale čím dál více i na zloděje. "Přístrojů prodám docela hodně, minimálně polovinu si lidé koupí právě proti zlodějům," řekl prodejce z Dobřichovic Tomáš Kubů s tím, že fotopasti dováží hlavně z Číny.
Baterie v přístroji vydrží tak tři až čtyři měsíce. Zařízení reaguje na pohyb i na teplotu, takže například mi hnoucí se větev fotografování nespustí. "Člověka fotopast nafilmuje nebo vyfotí tak na vzdálenost deseti až dvanácti metrů," popsal prodejce.
Příběhy spojené s krádežemi jsou často velmi zajímavé. "Zjistí se třeba, že zloděj krmiva je z okruhu myslivců, něčí dlouholetý kamarád," řekl Koubů. Podle něj myslivci používají i svéráznější a efektivnější metody. "Někdy to jde ručně, naposled tady myslivci polepili les velkými fotkami místních občanů, kteří vyváželi odpad do lesa. Pod nimi bylo napsáno: Toto jsou naše prasata," směje se myslivec z Dobřichovic.
Materiál z fotopastí policie použije, pokud mají dobrou vypovídací hodnotu. "Pokud by to bylo video, jako důkaz to postačí. U fotky může dotyčný tvrdit, že do krmelce něco dává," vysvětlil mluvčí rakovnické policie René Černý. To myslivcům ale nevadí.
"Pokud si někoho vyfotím, dám ho třeba na web nebo fotky ukážu našim kamarádům, ti už budou vědět, jestli dotyčný do krmelce něco nosil, nebo ne, mezi myslivci se lidé většinou znají," uzavřel Srnec.

***
FAKTA
Co je to fotopast

* Fotopast je digitální fotoaparát uzpůsobený pro nasazení v přírodě. * Je spouštěn pohybem objektu vyzařujícího teplo, jako je zvíře, člověk, automobil. * Fotky nebo krátká videa s otiskem data a času jsou ukládány nebo odesílány jako MMS na mobil nebo e-mail. * Dosah fotopastí je cca 10 metrů. * Noční fotky jsou nasvíceny v neviditelném infračerveném (IR) spektru a jsou černobílé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.