Přihlásit

Zájemců o myslivost na okrese stále přibývá (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ti, kteří milují přírodu a mají zájem ji blíže poznat, zejména v ní žijící zvěř, a chtějí se z toho důvodu stát myslivci, musí být pro tuto ušlechtilou činnost, ale i mnoho povinností náležitě připraveni.
Zájemce o myslivost se přihlásí u Okresního mysliveckého spolku, člena Českomoravské myslivecké jednoty Třebíč, aby nabyl potřebné znalosti z myslivosti.
A není jich málo. Nejprve navštěvuje přípravný kurz adeptů myslivosti, ve kterém získá všechny teoretické znalosti při přednáškách mysliveckých odborníků s dlouholetými zkušenostmi v jednotlivých předmětech z široké myslivecké činnosti. Kurz v rozsahu 80 vyučovacích hodin doplňuje ještě výcvik v zacházení se střelnou zbraní a střelbě dvakrát z brokovnice a jedenkrát z kulovnice za přítomnosti instruktora na střelnici OMS v Bažantnici. Po absolvování kurzu se adept myslivosti seznamuje v některé honitbě s praktickou celoroční činností myslivce, jako pozorování zvěře a její chov, budování mysliveckých zařízení a s péčí o zvěř, s použitím loveckých psů při lovu, s ochranou životního prostředí, s dodržováním správného tradičního mysliveckého chování a zachovávání dlouholetých mysliveckých tradic, s organizací v honitbě - mysliveckém sdružení či honebním společenstvu apod. Pod vedením zkušených dlouholetých myslivců adept provádí praktickou přípravu bez lovecké zbraně.
Pro získání prvního loveckého lístku se musí každý adept podrobit po roční praxi zkoušce z myslivosti podle zkušebního řádu, který zajišťuje ČMMJ prostřednictvím OMS. Ta se letos konala v pátek 18. února v kulturním zařízení Okresního mysliveckého spolku Třebíč - Bažantnice. Po zahájení a úvodním slovu místopředsedy OMS a předsedy kulturní komise OMS ve 12 hodin započala zkouška.
Adepti při uvedené zkoušce z myslivosti prokazovali své nabyté znalosti ze sedmi následujících předmětů - myslivecká výchova, myslivecké právo a předpisy, myslivecká zoologie, myslivecká péče o zvěř, myslivecká kynologie, myslivecké střelectví a myslivecké lovectví. Dva senáty u zkoušky tvořili pro jednotlivé předměty zkušení komisaři, kterými byli myslivci s vyššími mysliveckými zkouškami a lesníci z povolání. Z přihlášených 25 všech 25 prospělo, 4 z toho s vyznamenáním. Výsledek svědčí o velmi dobré úrovni vyučujících v přípravném kurzu a zodpovědném přístupu adeptů ke zkoušce.
První senát tvořili Vladimír Homolka jako předseda a Bohumír Herbrich jako místopředseda. Zkušební komisař pro mysliveckou výchovu Leoš Novotný, myslivecké právo Mgr. František Texl, zoologii Jiří Jurka, péče o zvěř Mgr. Antoním Měrka, kynologii Josef Smutný, střelectví Antonín Škáral a lovectví Jaroslav Krouchal. Jako nejlepší byl vyhodnocen Dalibor Outulný z Hartvíkovic. Druhý senát tvořili Josef Venhoda jako předseda a Karel Benáček jako místopředseda. Zkušební komisař pro mysliveckou výchovu Jiří Cejnek, myslivecké právo Ing. Ladislav Svoboda, zoologii Ing. Frantiček Karbaš, péče o zvěř Mgr. Josef Drmota, kynologie Mgr. Oldřich Blecha, střelectví Mgr. Jiří Tuza a lovectví Ivan Minář, jako nejlepší byl vyhodnocen Pavel Beroun z Třebíče.
Dva adepty s vyznamenáním pasoval podle myslivecké regule Mgr. Josef Drmota na myslivce.
Všichni, kteří úspěšně při zkoušce obstáli, budou jistě podle staré myslivecké tradice pasováni na myslivce v honitbě, kde budou přijati za členy a budou vykonávat právo myslivosti po obdržení loveckých lístků, zbrojních průkazů, zaplacení členských příspěvků ČMMJ, v čemž je obsaženo povinné pojištění určené zákonem o myslivosti, a povolenek k lovu.
Při zahájení zkoušky, při pasování a závěrem zazněly podle mysliveckých tradičních zvyků myslivecké fanfáry zatroubené trubačem Radimem Sieberem.
Všem novým myslivcům a členům ČMMJ přejeme hodně krásných mysliveckých zážitků. Myslivosti a lovu zdar!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.