Přihlásit

Výstava věnovaná tetřevům v habsburské myslivně ve Wisle (i-region.eu)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava tetřevů v habsburské myslivně ve Wisle
1. 3. 2011, 8:25
Před lety si Habsburkové postavili ve Wisle dřevěnou myslivnu, z nichž lovci vyráželi na svou oblíbenou kratochvíli, na lov tetřevů. Nyní mohou v jejich prostorech turisté vidět unikátní výstavu k těmto ptákům, historii lovu, jejich ochraně v lesích Slezských Beskyd. Zároveň se mohou zaposlouchat do tetřevího tokání. Lesy Slezských Beskyd byly stovky let známy výskytem tetřevů a to zapříčinilo, že táto oblast Beskyd se stala atraktívní honidbou Habsburků. " Ze zbudované dřevěné myslivny na Przyslopiu se stala habsburská základna lovu tetřevů. Bohužel popolurita lovu byla zkázou pro tetřevy v naších lesích. Stav tetřevů ve dvacatém století byl skoro na nule. " vysvětluje Witold Szoda, nadlesní Polesí Wisla.

V osmedesátých letech byla myslivna přestěhovaná z horského prostředí do centra Wisly a slouží jako sídlo Polského turistického sdružení, pobočky Wisla (Polskie Towarzystwo Turystyczno - krajoznawcze / PTTK). Nyní je táto budova opětovně propojena s historií tetřevů a to jejich výstavou. Polesí Wisla společně s místní pobočkou PTTK připravili expozici věnovanou těmto krásným ptákům, jejich místní historii i jejich stávající ochranou v přirozeném prostředí Slezských Beskyd.

Výstava ve své jedné části popularizuje činnost speciálního centra v lesích Slezských Beskyd, kde lesníci chovají a zpět vypouštějí mladé tetřevy do volné přírody. Podle informací nadlesního Szody, bylo vypuštěno do okolních lesů již na 400 kusů tetřevů. Sám doporučuje návštěvu nejen výstavy, ale i samotného centra pro obnovu populace tetřevů ve Wisle.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.