Přihlásit

Nastražená železa často hubí vzácné ptáky (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice
Ochránci přírody ve východních Čechách hlásí další případ zuboženého ptáka, který se chytil do nastražených želez. Na vážně zraněného puštíka obecného upozornili obyvatelé Vejvanovic na Chrudimsku. Sovy se zdeformovanýma a polámanýma nohama se ujali pracovníci záchranné stanice pro ohrožené živočichy. Ani tak zřejmě nepřežije.

S odchytem vážně zraněné sovy pracovníci záchranné stanice neměli problém. Vysílenému zvířeti úplně chyběly části běháků. "Bohužel se mu stalo, že se zřejmě chytil do želez. Ta zranění tomu odpovídají. Jednu nohu má úplně rozdrcenou," popisuje stav sovy Josef Cach ze záchranné stanice Pasíčka.

Zakázaná železná nástraha puštíkovi rozdrtila i druhou nohu. Na rozdíl od jiných zraněných ptáků bylo jasné, že v tomto případě jsou šance na záchranu života jen velmi malé. "Aby žil v přírodě, tak to je problem. On neodlehčí té jedné noze, vzniknou na ní otlaky a i tato relativně zdravá noha postupně zchromne," vysvětluje Josef Cach.

Zranění od železných pastí bývají spíše výjimkou. Do záchranné stanice se často dostávají dravci a sovy po srážce s autem nebo popálení od elektrického vedení. Další zraněný puštík obecný měl větší štěstí. Vyléčí se a dostane se tak zpět do volné přírody. Ročně jich stanice vypustí kolem třiceti. Záchranná stanice se zuboženým volně žijícím živočichům věnuje už několik let. Příběhy týraných nebo protizákonně lovených zvířat patří mezi nejsmutnější. Ti, kteří nástrahy chystají, unikají bez trestu. "Udělala bych těm lidem to samé, co oni dělají zvířatům. K tomuhle nemám slov," říká pracovnice záchranné stanice pro volně žijící živočichy Adéla Štěrbová.

Záchranná stanice dnes běžně spolupracuje i s policií a hasiči. Ve svém areálu má kolem dvou set zvířat.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.