Přihlásit

Řádění čtyřkolkářů nejde zarazit. Chybí zákon (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S oteplením se do lesů Olomoucka vrátili motoristé. Myslivci se je snaží zastavit a legitimovat, do příjezdu policie však řidiči zmizí

Olomoucko
"Sedíte na posedu, pozorujete zvěř a najednou se řítí skupina jezdců na čtyřkolkách. Dokonce na vás i zatroubí. Někteří jsou zkrátka provokatéři," řekl Jiří Ženožička, hospodář mysliveckého sdružení v honitbě Kadeřín-Vojtěchov na Bouzovsku. Boj s neukázněnými motoristy vyjíždějícími na čtyřkolkách do přírodních lokalit je zatím bez výsledku. Podle dotčených stran chybí zákon, který by jejich řádění zabránil. Policie řádění jezdců mimo pozemní komunikace neřeší.
Se slunečnými dny čím dál častěji vyjíždějí do lesů, luk a na pole vyznavači čtyřkolek. A způsobují zde problémy. "Je to rok od roku horší a horší. Nejen, že jezdí po lesních cestách, ale i mimo ně. Pustoší tam porost. Dále například narušují teritoria zvěře. Na cestě se zase chovají hodně agresivně k lidem. Když neuskočíte, jsou schopni vás i přejet. A problémy s nimi nemáme jen my, ale i lesníci a zemědělci. I na jejich pozemcích škodí," řekl Ženožička. Na Bouzovsku dovádějí v lesích pod hradem Bouzov, dále směrem na Javoříčko, Kadeřín, Blažov, Ospělov. Problémy jsou však i jinde. Podle odboru životního prostředí při olomouckém magistrátu se čtyřkolkáři pohybují i v lesích na území obcí Dolany, Hrubá Voda, Bělkovice-Lašťany, Jívová, Véska, Pohořany, v blízkosti Olomouce jde o Slavonín. Častým cílem jsou i vyjížďky u Domašova nad Bystřicí či na Libavé.
Chytit neukázněné řidiče čtyřkolek je bezvýsledný boj. "Existuje dohoda mezi myslivci a Policií České republiky. V případě zjištění opakovaných nájezdů do některých míst, kde nemají řidiči motorek a čtyřkolek co dělat, myslivci kontaktují policii, která tam rychle vyšle svou hlídku. Bohužel v mnoha případech je těžké hříšníky chytit. Často nemají registrační značku, jsou maskovaní a v terénu se pohybují snáze. Možným řešením je také, aby se je lidé, kteří motoristy uvidí v přírodě, pokusili vyfotit mobilem či fotoaparátem a předali věc na odbor životního prostředí nebo na policii. V případě ježdění po polních kulturách je možno i zemědělcům," uvedla Dagmar Čížková z oddělení péče o krajinu a zemědělství odboru životního prostředí při olomouckém magistrátu. "Někdo může namítnout, že škoda je zanedbatelná a úřady či myslivci motoristy zbytečně pronásledují. Ale uvědomte si, že v jarním a letním období na zemi v lese, v remízcích, na travnatých cestách popřípadě vedle nich hnízdí různé druhy ptáků. Z mnoha uvádím například slavíka obecného, koroptev polní, skřivana polního, lindušku luční, konipase lučního, červenku obecnou. Řidiči hnízdo z motorky či čtyřkolky nevidí a hned je o několik životů méně. Stejně tak přes helmu a rachot motoru není slyšet poděšený křik druhů, které hnízdí v křoví. A jsou to opravdoví pěvci, ne nadarmo mají krásná česká jména jako drozd zpěvný, pěnice pokřovní, pěvuška modrá či zvonek zelený," vyjmenovala Čížková. Také podle myslivce je lapení čtyřkolkářů nadlidský výkon. "Jako myslivecká stráž máme právo je zastavit a legitimovat. Policii sice můžeme kontaktovat rovnou, ale k čemu to. Než přijede, motoristé zmizí. A když už se je podaří zastavit, tak nám kolikrát arogantně řeknou do očí: ,Však je demokracie, můžeme si dělat, co chceme,' přidají plyn a jsou fuč," podotkl hospodář v honitbě na Bouzovsku s tím, že dokud nebude existovat zákon, který by čtyřkolkáře mohl nějak účinně zastavit v jejich devastování krajiny, mají proti nim holé ruce.
Problém je i v tom, že jízdu mimo pozemní komunikace policie neřeší. To se děje až na popud od třetí strany. "Tyto prostory jsou většinou majetkem nějaké soukromé osoby nebo majetkem družstev, lesů a podobně. Pokud si vlastníci stěžují na poškození nebo ničení porostů, měla by to řešit přestupková komise příslušného magistrátu, v případě poškození majetku přestupek může řešit i Policie ČR. Může také zasáhnou lesní stráž nebo jiný pověřený ochránce přírody, který to dle své pravomoci vyřeší na místě," uvedla Marta Vlachová, policejní mluvčí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.