Přihlásit

Myslivci hodnotili trofeje, které střelili na Hradišťsku (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherské Hradiště
Odborným posouzením osmi set padesáti tří trofejí spárkaté zvěře a šelem, které ulovili myslivci z Uherskohradišťska v loňském roce, se na sklonku minulého týdne zabývala osmnáctičlenná komise mysliveckých odborníků.
Museli každou trofej, jako bylo paroží srnců, jelenů, daňků, toulce muflonů, zbraně černé zvěře a lebky jezevců a lišek, změřit pásmem s přesností na 0,1 centimetru, zvážit s odchylkou na jeden gram a zjistit její objem. Trofeje, které prošly rukama hodnotitelů, budou 16. až 17. dubna k vidění na chovatelské přehlídce v Popovicích.
Podle člena ústřední hodnotitelské komise pro trofeje ministerstva zemědělství Jana Halámka posuzovali komisaři trofeje podle metodických příruček vydaných mysliveckými odborníky. "Komise nastavila při hodnocení trofejí vyšší laťku, což svědčí o vysoké myslivecké odbornosti jejích členů. Jen výjimečně se na hodnocení vyskytly trofeje, jejichž úprava se dá označit jako špatná. Vinu na tom nese střelec, který trofej náležitě neupraví," podotkl Halámek.
Odborníci upozorňují, že k trofeji je třeba se náležitě chovat. "Každý myslivec by měl v rámci úcty k ulovené zvěři její trofej náležitě upravit. Někteří myslivci i uživatelé honiteb na to zapomínají," poznamenal zástupce odboru životního prostředí uherskobrodské radnice Petr Šimčík.
Předseda myslivecké komise OMS Libor Beníček prohlásil, že úroveň bodové hodnoty trofejí ulovené zvěře v loňském roce byla nižší než v předcházejících letech. "Na chovatelské přehlídce v Popovicích budou sice k vidění trofeje s hodnotami bronzových a stříbrných medailí, ale trofeje, které dosáhly na zlatou medaili, tam budou jenom dvě. Jména šťastných lovců ,zlatého´ paroží daňka a zlatých toulců muflona se myslivci i veřejnost dozví v Popovicích," dodal Beníček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.