Přihlásit

Ochránci zkontrolují hnízdiště sokolů (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj
Členové Českého svazu ochránců přírody začínají v těchto dnech monitorovat hnízdiště sokola stěhovavého v západních Čechách. Chráněný pták totiž v průběhu března začíná hnízdit. "Hlavní pozornost věnujeme území Šumavy, kde spolupracujeme s odborníky ze Správy NP a CHKO Šumava již 15 let. Vedle Šumavy budou zkontrolována i jiná vhodná hnízdiště, včetně kaňonu Berounky či centra města Plzně," uvedl Jaroslav Hruška, předseda ochránců přírody z Plzeňska.
Právě v Plzni sokoli několik let hnízdili ve věži kostela sv. Bartoloměje na náměstí Republiky a veřejnost mohla sledovat hnízdění prostřednictvím internetu. "Rodičovský pár se nakonec rozpadl, protože samec pravděpodobně uhynul a samice si od té doby nenašla jiného partnera," vysvětlil Hruška.
Sokoli u nás běžně hnízdili, ale v průběhu 60. let téměř vymizeli. Pokles stavu sokolů vedl později odborníky k vypouštění odchovaných mláďat. "První pozorování sokolů po jejich drastickém úbytku bylo v západních Čechách zjištěno v 80. letech 20. století na české straně Šumavy. Šumava byla pravděpodobně jedním z mála míst v ČR, kde sokol období krize přežíval. Dokazuje to kvalitu tohoto území a jeho zásadní význam pro přežití nejohroženějších druhů naší fauny. Proto je ochrana historických hnízdišť pro sokoly životně důležitá," tvrdí ochránc epřírody.
Dnes se situace v ČR podle jeho slov zlepšila. V roce 2010 bylo v ČR prokázáno 49 hnízdících párů sokolů stěhovavých. Ze 49 hnízdících párů bylo ale pouze 28 z nich úspěšných.
Sokol stěhovavý patří mezi zákonem chráněné druhy a je zařazen do kategorie kriticky ohrožených druhů. "Úspěšně vyhnízdí jen každý druhý pár a problémy jsou často s nízkou kvalitou hnízdišť. Může dojít k vyplavení hnízda z tajícího sněhu. Na některých historických hnízdištích jsou ptáci vyrušováni i lidmi. Chtěli bychom tímto apelovat na veřejnost, aby dodržovala pravidla pohybu v přírodě," upřesnil Hruška.
Pro monitorování hnízdišť shání ochránci přírody každoročně potřebnou finanční podporu. "Projekt je spolufinancován Správou NP a CHKO Šumava. Významně nás podpořil i Nadační fond Zelený poklad, který nám poskytl prostředky na nákup kvalitního silného dalekohledu. Díky němu můžeme zjišťovat průběh hnízdění, a přitom ptáky nijak nerušit," vysvětluje Hruška.
Čeští ochranáři jednají o spolupráci i s kolegy z Bavorska. "Máme zájem zahájit projekt ochrany ptáků hnízdících na skalách v bavorsko-českém pohraničí a chtěli bychom na tento projekt získat prostředky z Evropské unie. Vedle sokola stěhovavého tento projekt počítá i s monitoringem rozšíření výra velkého," dodává Hruška.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.