Přihlásit

Letos ubylo medailových srnců (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kyjov
Tisíc padesát devět srnců, sedmatřicet jelenů, sto padesát tři daňků, dvanáct muflonů, sedmnáct kňourů, dvanáct lebek lišek a čtyři lebky jezevců. Přesný počet trofejí, které se sešly v prostorách kyjovského městského kulturního střediska. Právě tam se uskutečnil další ročník myslivecké Výstavy trofejí.
"V letošním roce se malinko snížil počet trofejí srnců, naopak nám přibylo trofejí kňourů," sdělil předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík. Jak doplnil, v letošním roce bylo méně medailových srnců. "To je nejspíš způsobeno tím, že vloni bylo méně slunečných dní. Máme ale víc medailových daňků a jsou tam i nějací mufloni a kňouři," uvedl.
Akce trvající dva dny byla již tradičně v pátek určená nejprve dětem a v sobotu pak veřejnosti. Po letech, kdy se konala v Hodoníně, se tentokrát přesunula do Kyjova. Právě z tohoto města na výstavu zavítali i žáci z Mateřské a základní školy Doktora Joklíka.
"Na výstavě jsme poprvé. Pro děti je to určitě přínosné, protože si myslím, že jinak se k myslivosti ani nedostanou. Zvířata ale poznávaly, protože se o nich přece jen v prvouce učí," uvedla pedagožka Hana Štanglerová. Právě děti se během výkladu dozvěděly, proč a která zvířata se loví, jaká zvířata v regionu žijí, dozvěděly se něco o sokolnictví a k čemu se dravci v minulosti i současnosti používají.
"Seznamujeme je i s tím, jak myslivci k trofeji přistupují. Že už tím, jak zvěř uloví, jak jsou oblečení či, kam ji při lovu zasáhnou, jí dávají poctu," řekl písecký myslivec Zdeněk Sečka. V sobotu si myslivci pro veřejnost připravili doprovodný program v podobě ochutnávky vína a zvěřinových specialit. V dopoledních hodinách obdržely ceny děti, které zvítězily ve výtvarné soutěži Mé toulky za zvěří. "Letos jsme hodnotili celkem čtyři sta šedesát prací. Obrázky poputují do národního kola, kde se nám téměř vždy někdo umístí," uzavřel Mančík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.