Přihlásit

Zoonózy: nakazit se můžete také od zvířat (Jackie)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý si hned vzpomene na vzteklinu, ale víte, že můžete chytit 150 dalších nemocí?

Když si nesete domů chlupatého mazlíčka, jste připraveni nejen na radosti, ale i starosti - loužičky v předsíni, okousané boty a poškrábaný nábytek Ale málokdo si připustí, že by mohl od svého domácího zvířátka dostat i nějakou nepříjemnou chorobu.
Původcem infekčních nemocí, které můžete chytnout od zvířete, jsou bakterie, viry a cizopasníci. S výjimkou vztekliny, která je 100% smrtelná (u nás se již 9 let neobjevilo jediné nakažené zvíře), se sice dají vyléčit a nepřenesou se na nikoho dalšího, ale mohou být nepříjemné. Zpočátku může zoonóza vypadat jako obyčejné nachlazení nebo chřipka. Měli byste však svého lékaře upozornit, že s vámi žije zvíře a že jste s ním byli ve styku. Totéž platí, pokud vás kousne či poškrábe neznámé zvíře například při procházce.
Čím vás tedy nejčastěji ohrožují domácí mazlíčci?
Toxoplazmóza - jde o nemoc koček, která probíhá bez viditelných příznaků. U lidí se projeví jako chřipka, občas zduří uzliny na krku. Pokud by se nakazila těhotná žena, může to být příčinou předčasného porodu, potratu, dokonce i úmrtí plodu. Nákaza se šíří přes kočičí trus, je lepší s ním zacházet co nejopatrněji, nejlépe v rukavicích. Ročně se vyskytne asi 220 případů. Na vážnější případy se užívají antibiotika, u mírnějších stačí léčit pouze příznaky.
Škrkavky - většina psů je má od narození, kočky se mohou nakazit od ulovených myší.
Často se nakazí děti - stačí olíznout nemyté prsty, strčit do pusy hlínu nebo písek, ve kterém jsou vajíčka škrkavek. Podle odhadu je až třetina dětských hřišť zamořena škrkavkami. Nakazit se dá i prostřednictvím špatně umytého ovoce nebo zeleniny.
V našem těle mohou žít i několik let bez příznaků. Někdy se projeví zvracením, průjmem, bolestmi břicha a teplotami. Často se vyskytují také bolesti svalů, kloubů, vyrážky a rozostřené vidění. Léčí se antiparazitálními přípravky.
Tasemnice psí - k přenosu může dojít, pokud si necháme olizovat obličej. Projeví se bolestí břicha, zvracením a průjmem, ve stolici najdete vajíčka. V lidském těle může parazit tvořit velké útvary, které je často zapotřebí odstranit operativně.
Obecně se nejčastěji můžete nakazit oděrkami na kůži, při poškrábání nebo pokousáni zvířetem, takže je zapotřebí je vždy vydezinfikovat a ošetřit. Stačí také, když si pořádně neumyjete ruce, když jste si hráli se zvířetem, čistili mu pelíšek nebo vymývali misky na jídlo. Velkým rizikem jsou nakažená klíšťata, která zvířatům odstraňujete ze srsti - nositelé encefalitidy a borreliózy. Zásadní je dodržovat hygienu - a to dvojnásob u dětí, chronicky nemocných, starších lidí - tedy u osob se sníženou imunitou. Pozor by si rozhodně měly dávat těhotné ženy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.