Přihlásit

Myslivcům dělá starosti dálnice (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na počátku roku konají různé zájmové organizace a sdružení schůze svých členů, aby zhodnotily výsledky své práce v roce minulém, připravily plány na ten letošní. Ať už jsou to výroční schůze nebo valné hromady. Tak tomu bylo i s Honebním společenstvem Stará Ves - Přestavlky - Dobrčice či Mysliveckým spolkem Stará Ves.
Honební společenstvo se utvořilo na základě novelizovaného zákona č. 63/62 v r. 1992, je to sdružení vlastníků souvislých honebních pozemků, ať už polí, luk či lesů. Honební společenstvo Stará Ves -Přestavlky - Dobrčice tedy sdružuje majitele odpovídajících pozemků na území uvedených obcí. Tato honitba je pronajímána Mysliveckému spolku Stará Ves. Rozloha území je 1372 ha, z toho je 245 ha lesa a 0,6 ha vodní plochy. V čele společenstva je sedmičlenný výbor, tvořený starosty tří obcí, zástupci myslivců a majitelů pozemků.
V loňském roce při zjišťování stavu zvěře bylo v honitbě napočítáno 90 kusů srnčího, 270 zajíců, 40 bažantů, 30 daňků, 30 koroptví, což odpovídá početním normám. Uloveno bylo 53 kusů srnčího, 15 daňků, 188 zajíců, 11 bažantů a 6 kusů černé zvěře (divočáci).
Dobré výsledky stavu zvěře jsou především zásluhou obětavé práce a péče myslivců o výživu (především v zimě) a zdravotní stav. Pro zimní přikrmování (od září do dubna) myslivci zajistili 100 q řepy, 50 q sena, 75 q obilí, 200 kg soli. Pro umístění krmiva v přírodě jsou vybudovány v lese i v polích krmelce, zásypy, slaniska, vše musí být v dobrém technickém stavu a pravidelně doplňováno. Zdravotní stav zvířat je sledován, je prováděno odčervování srnčího. Až do loňského roku byla prováděna vakcinace lišek proti vzteklině. Protože se v České republice vzteklina u lišek nevyskytuje, nebude letos tato akce probíhat. Před uvolněním ulovené zvěře do spotřeby musí být prohlédnuta prohližitelem zvěřiny, který posoudí zdravotní stav, takže kvalita masa je bez závad.
Nastávající období staví před naše myslivce několik problémů, které budou muset řešit. Budování dálnice u Říkovic oddělí část honitby. Kolem nové silnice nebude "zatím" ochranné oplocení, což jistě přinese ztráty, určitě zde bude větší úhyn zvěře. Druhý problém se jmenuje pěstování řepky. Většina polností v okolí je oseta řepkou olejnou, to znamená monokulturou, a to jistě není pro zvířata ani ostatní přírodu dobré.
Zatím nejasná situace je kolem "Přestavlckého lesa" a možností pro myslivost v něm.
Po diskusi nad přednesenými zprávami a o vyhlídkách života zvěře ve volné přírodě či malém zájmu členů společenstva o účast na valné hromadě si všichni přítomní pochutnali na výborném srnčím guláši.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.