Přihlásit

Lišák je už tradičně úspěšný (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovy z titulku tohoto článku hodnotil uplynulý myslivecký rok Václav Vaněk, předseda mysliveckého sdružení "Lišák" v Mrákově spolu s hospodářem sdružení Adamem Jasovským práci šestadvaceti mrákovských myslivců. Ve své výroční zprávě vyzdvihli především obětavou péči o daňčí, srnčí, mufloní a černou zvěř, která se vyskytuje na 1480 hektarech honitby, které sdružení obhospodařuje. Nezapomínají ani na spolupráci s obcí a Zemědělským obchodním družstvem Mrákov. Svědčí o tom i výčet odpracovaných brigádnických hodin. Ani na poli kulturním a společenském nejsou pozadu. Prostě výsledky jejich práce hovoří za ně.
Vždyť také staví na bohaté historii. Myslivecké sdružení "Lišák" bylo v Mrákově založeno v roce 1949. Tehdy se péče a myslivecké hospodaření zaměřovalo především na drobnou zvěř. V roce 1982 se mrákovští sloučili s MS "Bažantnice" v Koutě na Šumavě a společně hospodařili pod názvem "MS Hraničář". Postupem doby bylo pod vlivem úbytku drobné zvěře ve spolupráci s režijní honitbou Československých státních lesů na Filipově Hoře započato s chovem daňčí zvěře a v Koutě na Šumavě byla zřízena odchovna bažantů, která dodávala do volné přírody kolem tisíce kusů této krásné pernaté zvěře ročně. I výsledky chovatelské práce s daňky jsou úspěšné. Postupem doby se vypouštěná daňčí zvěř rozmnožila a díky chovatelskému úsilí myslivců začala produkovat velice kvalitní trofeje.
V roce 1993 došlo k rozdělení obou sdružení a "Lišák" opět začal hospodařit samostatně. Jednou z priorit sdružení je i dodržování mysliveckých tradic. Tuto skutečnost dokládá mimo jiné i to, že každá významnější akce sdružení je doprovázena loveckými fanfárami a hlaholy lesnic trubačů OMS Domažlice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.