Přihlásit

Vyhýbat se zvěři na silnici je nebezpečnější než srážka (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když řidič uvidí zvěř na silnici včas, měl by hned začít brzdit, a pokud to stihne, na zvíře navíc zatroubit. Pokud už srážce zabránit nelze, měl by držet směr a srážku s autem ustát. Samotné sražení zvířete by posádce ublížit příliš nemělo, bezpečnostní pásy a airbagy by ji měly ochránit. Podstatně horší riziko vzniká, když řidič před zvířetem udělá prudký úhybný manévr. Pak může srážka s divokým prasetem, jelenem nebo jinou divokou zvěří mít i zlé následky. Auto dostane smyk, skončí v příkopu u krajnice, narazí do stromu nebo do jiného auta v protisměru. Srážka s vysokou, jak se říká jelenům, srncům nebo daňkům, a černou zvěří, tedy s divokými prasaty, samozřejmě nehrozí jen po změně na letní čas. Volné krajiny, kde by se zvěř mohla schovat a nerušeně pobývat, postupně ubývá, a tak častěji přechází silnice.
Řidiči by se měli mít stále na pozoru a počítat s přebíhajícím zvířetem mimo vyznačený přechod prakticky všude mimo obec. Zejména brzy ráno, kdy zvěř vyráží za potravou.
Německý autoklub zveřejnil statistiky, podle kterých jen v roce 2009 došlo na německých silnicích ke čtvrt milionu bouračkám se zvěří.
Téměř tři tisíce pasažérů v autech při těchto nehodách utrpěly zranění, téměř tři desítky lidí zemřely.
Poraněné nebo mrtvé zvíře by řidiči sami ze silnice odklízet neměli. V neposlední řadě by mohlo být naložení bezvládného zvířete do kufru auta považováno jako pytláctví.
K nehodě je nejlepší ihned volat místní dopravní policii. Ta pak sama kontaktuje myslivce, který zvíře ze silnice odklidí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.