Přihlásit

Rozpínavý psík mývalovitý (Haló noviny

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SVĚT ZVÍŘAT
V této rubrice většinou píšeme o ohrožených druzích, žijících na našem území. Dnes si ale povíme o zvířeti, které nejen že není ohrožené, ale je navíc nepůvodní, ba přímo invazní. A nejde o žádného drobečka, ale o středně velkou psovitou šelmu, která nekontrolovatelně dobývá Evropu.
Když ho potkáte v lese, první co vás možná napadne, je, že jde o uprchlého mývala. Psík mývalovitý, jak už jeho název napovídá, je skutečně mývalovi velmi podobný. Bývá ještě nazýván mývalovec kuní, ale protože jde o psovitou šelmu, je první název přesnější.
Psík mývalovitý je ale na rozdíl od medvídka mývala mnohem zavalitější, na nižších nožkách. Má ale mývalům nápadně podobnou masku na obličeji. I s ocasem může měřit 80 centimetrů a na podzim, před zimním spánkem, může vážit až deset kilogramů.
Má velmi dlouhou, kvalitní kožešinu, pro kterou je i loven. Kromě výrazné masky disponuje však v celku nenápadným šedohnědým zbarvením se světlejším břichem a černýma nohama. Na rozdíl od mývala nemá nikdy příčně pruhovaný ocas.
Původní domovinou psíka mývalovitého je dálný východ. Zde byl loven pro svou kožešinu a právě kvůli ní začal být ve 30. letech 20. století vysazován i do Evropské části Ruska. V mírnějším podnebí se mu tak zalíbilo, že se začal nekontrolovatelně šířit dál na evropský kontinent. V padesátých letech se objevil na Slovensku a dnes se vyskytuje v celé České republice, v Polsku, Německu, Rakousku, severně ve Švýcarsku, Nizozemsku a skandinávských státech, ale i ve Francii, či Bulharsku.
Najít psíka mývalovitého můžeme především v listnatých a smíšených lesích s hustým podrostem.
Nejlépe s bažinatými oblastmi. Rád se ukrývá v hustém podrostu také v okolí řek. Spíše než že bychom ho zahlédli, můžeme slyšet šramocení v křovinách kolem sebe. Většinou se totiž zdržuje v místech, která jsou těžko prostupná, nebo nejlépe v norách a skalních rozsedlinách, kde tráví takřka celou zimu sladkým zimním spánkem. Jako hlavní složka potravy mu slouží drobní živočichové, ovoce, bobule a zelené části rostlin. Pokud jsou k dispozici, pak nepohrdne ani obojživelníky, leklými rybami, měkkýši nebo například hmyzem, drobnými savci či ptáky, jimž mnohdy vyplení i hnízda. I kvůli tomu je pro českou přírodu nebezpečný.
Průměrný věk dožití se pohybuje mezi 10-14 roky. Přitom každý rok může samice začátkem léta porodit 5 až 15 mláďat! A aby zajistili rodiče přežití tak velkého vrhu, starají se o potomstvo vzorně oba, samec i samice. Navíc mláďata jsou pohlavně vyspělá již v prvním roce života. To zaručuje druhu tak snadné přežití a masivní dobývaní nových prostor pro život.
V České republice nejsou psíci nijak chráněni, ba naopak se stávají běžným terčem myslivců. I tak ale nemají ani myslivci, ani přírodovědci jasno, kolik a kde se psíků mývalovitých u nás vyskytuje. Proto, potkáte-li nějakého psíka v přírodě, podělte se o tento fakt na www.biolib. cz, kde odborníci zhraňují informace do centrální faunistické databáze savců ČR.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.